SOM FORVENTET: - Bitcoin gikk som forventet, sier investor Peter WarrenFoto: Iván Kverme/Finansavisen
SOM FORVENTET: - Bitcoin gikk som forventet, sier investor Peter WarrenFoto: Iván Kverme/FinansavisenVis mer

Peter Warren om kursras, investorflukt og panikksalg

Etter kursras, investorflukt og panikksalg av miningutstyr i kryptomiljøet, mener Peter Warren nå at de seriøse aktørene vil overta.

(Finansavisen:) - Bitcoin gikk som forventet, sier investor Peter Warren, som har fulgt kryptomarkedet tett det siste året, ifølge Finansavisen.

Han er ikke overrasket over at bitcoin-boblen sprakk og de påfølgende månedenes fall fra over 20.000 dollar i desember til godt under 7.000 dollar fredag ettermiddag. I desember uttalte han til finansavisen at muligheten til å shorte ville bli syretesten for bitcoin.

- Da det ble mulig å shorte bitcoin på futures-børsen Chicago Mercantile Exchange (CME), utløste det en korreksjon, fortsetter han.

- De seriøse blir igjen

- Når støvet har lagt seg, er det kun de seriøse som blir igjen, sier Peter Warren.

Etter ellevill prisoppgang på slutten av fjoråret og en tilnærmet like bratt nedgang i januar, flykter nå horder av spekulanter, småsparerne og minere fra kryptovalutaene. Men samtidig med at taxisjåførene forsvinner og selger seg ut, mener Warren at mer seriøse finansinstitusjoner og banker kommer inn og tar deres plass.

- Jeg tror det er veldig mange smarte mennesker som nå skaffer seg en andel både i blockchainteknologien og i krypto, sier Warren.

- Grunntanken bak kryptovalutaer god, men det har møtt konstant motbakke fra de mer etablerte miljøene. Man må huske på at kryptovalutaer oppstod i kjølvannet av finanskrisen da banker og myndigheter hadde skakkjørt systemet, og befolkningen måtte ta regningen. Folk stolte ikke lenger på bankene, og krypto var en desentralisert alternativ til disse.

Han mener mange av de som nå går inn er de samme som har vært blant kryptos største kritikere. Institusjoner som ikke ville underbygge eller legitimere valutaene i en tidlig fase, men kjøpe seg inn rimeligere på et senere tidspunkt.

- Myndigheter og banker har følt på dette som en trussel, og lagt så mange kjepper i hjulene i veien de kan. Samtidig driver mange av bankene med dette på bakrommet. De kan ikke risikere å stå utenfor. Goldman Sachs var veldig tidlig ute med det, Jamie Diamon er langt fra like negativ til krypto som man har fått inntrykk av, og George Soros’ familieforetak girer opp og driver med kryptovaluta i dag.

Falske forhåpninger

Warren forklarer at det er flere grunner til at kryptovalutaen måtte falle i pris: Først fikk man muligheten til å shorte bitcoin på Chicago Mercantile Exchange 18. januar. Samtidig har myndigheter verden rundt har satt restriksjoner eller bannlyste kryptovalutaer fullstendig.

I tillegg har markedet så langt vært preget av småsparere som kastet seg på uten forståelse for prisingen, i håp om å tjene raske penger. Ifølge ham er medieoppslagene redusert med 70 prosent, og en tilsvarende nedgang i antall spekulanter.

Resultatet er ifølge Warren at de mindre mining-aktørene nå må selge utstyret og gi opp.

- Mange kjøpte på falske premisser fordi prisen steg så kraftig at all fornuft om prisingen kunne forsvares ble tilsidesatt.

Han mener at også de mer seriøse mining-spekulantene, som kun var inne på kort sikt for å hente gevinst gjennom arbitrasje, nå vil selge seg ut.

- Disse vil selge utstyret på samme måte som hvis oljeprisen faller. Det er et begrenset antall bitcoin igjen, det krever mer kraft og koster mer å utvinne, og når prisen faller, er ikke utvinning lønnsomt lenger.

Andre økonominyheter:
Handelsbanken Capital Markets: Har futten gått litt ut?
Oslo-investor dumper aksjer etter kursfall