Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Petersen: - Bombestans er ingen løsning

Utenriksminister Jan Petersen gjentok under sitt besøk i Washington mandag at han mener en stans i bombingen av Afghanistan ikke er hensiktsmessig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Petersen var i Washington for å ha møter med USAs utenriksminister Colin Powell og lederen for det nasjonale sikkerhetsrådet, Condoleezza Rice. Petersen hadde en lang liste med temaer til de to halvtimelange samtalene, og la hovedvekten på å formidle Norges offisielle holdning.

- Jeg ser ikke bort fra at jeg kan reflektere synspunktene i debatten, slik KrFs landsstyremøte også har krevd. Men jeg må gjennom de viktigste hovedspørsmålene først, sa Petersen før møtet med Powell.

Han er meget tilfreds med at han så raskt etter å ha overtatt som utenriksminister fikk mulighet til å møte sin amerikanske kollega. -Etterpå blir det mye lettere å kunne ha telefonkontakt, slo han fast.

Norsk debatt

Kritikken mot bombingen i Afghanistan vokser i Norge, sist i for m av et opprop fra 137 norske forfattere som krever bombestans.

- Det er et poeng som går igjen i debatten hjemme, og som vi har besvart en rekke ganger. Vi synes ikke det er hensiktsmessig med bombestans. Det vil gi Taliban muligheten til å regruppere seg og det vil motvirke muligheten til å avslutte dette så tidlig som mulig, sa Petersen da han møtte pressen før møtet med Powell.

Han mener debatten hjemme bunner i bekymring for den humanitære situasjonen i Afghanistan.

- Men så vidt vi forstår, når nå en meget stor del av nødhjelpen fram, sa han.

På spørsmål om det ikke er en fare for at man når et kritisk punkt der opinionen gjør det vanskelig å holde koalisjonen sammen, svarer Petersen at han tror den holder veldig godt sammen.

- Det er god oppslutning om koalisjonen. Når det gjelder den hjemlige debatten, er utfordringen å svare på spørsmålene på en skikkelig måte, sa Petersen til NTB.

Norge støtter

I møtet med Powell ville Petersen igjen bekrefte Norges holdning til krigen.

- Vi er en del av koalisjonen, og stiller oss bak aksjonene som pågår, sa han.

På KrFs landsstyremøte kom det også oppfordring om at Petersen ber USA stanse bruken av klasebomber. Petersen gjorde det klart at det ikke er aktuelt. Han mener debatten om dette temaet i Norge er uryddig og ikke entydig.

Han sier den norske holdningen primært gjelder hva man gjør med klasebomber som fenomen, og det tas opp i andre sammenhenger, som forslag om forbud mot visse typer inhumane våpen.

På spørsmål om Norge mener klasebomber er et inhumant våpen, svarer han:

- Nei, men det er ikke snakk om å forby alle typer klasebomber. Heller ikke Røde Kors ønsker det. Spørsmålet er om hva man nærmere skal gjøre med dette, og det får man arbeide med i en annen sammenheng, sier Petersen.

(NTB-Anne Ånstad)

Hele Norges coronakart