NORGES VALG: Lockheed Martins F-35, populært kalt Joint Strike Fighter. Foto: US AIR FORCE/REUTERS/SCANPIX
NORGES VALG: Lockheed Martins F-35, populært kalt Joint Strike Fighter. Foto: US AIR FORCE/REUTERS/SCANPIXVis mer

Petersen: - Høres ut som riktig beslutning

Forsvarskomiteens leder støtter valget av JSF.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarskomiteens leder, Jan Petersen (H), mener regjeringens beslutning om å gå inn for det amerikanske jagerflyet F-35 (JSF) sannsynligvis er fornuftig.

- Det høres ut til å være en riktig beslutning, men det forutsetter selvfølgelig at de nå har fagmilitære og økonomiske vurderinger som holder, sier Jan Petersen til NTB.

Han sier han føler seg sikker på at det ligger tunge vurderinger bak valget, spesielt etter det store presset for å gå for Gripen.

Petersen aner ingen ting om de to tilbudene på amerikanske F-35 og svenske JAS Gripen, noe han ikke legger skjul på at han er kritisk til.

- Jeg aner ingen ting om regnestykkene og vi har ikke sett deres vurderinger. Derfor er dette utelukkende en foreløpig vurdering av saken fra min side, sier Petersen.

- Jeg mener regjeringen hadde vært best tjent med å bygge en bred enighet bak dette standpunktet ved å inkludere oss i noe av informasjonen. Men denne regjeringen gir ingen ting i det hele tatt. Det viser hvor lukket et system blir når man har en flertallsregjering, sier Petersen.

Jan Petersen håper at tiden for hemmelighetskremmeri er over. Det som ikke kommer fram i tiden som kommer, vil bli kjent gjennom høringer, sier Petersen, som ikke utelukker at det ligger en viss grad av sikkerhetspolitiske vurderinger bak beslutningen:

- Det har kanskje vært et moment, men jeg tror ikke man kjøper et mindre godt fly av den grunn. Det er kanskje heller et argument som styrker de grunnleggende militære og økonomiske begrunnelsene, sier han.

(NTB)