Petersen: - Uklokt av Frankrike

Jan Petersen mener at det er uklokt av Frankrike å gå til åpen strid med USA om hva NATO skal gjøre i Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stikk i strid med NATO-tradisjonene har Frankrike, Belgia og Tyskland brutt tausheten om hvordan de stiller seg til en tyrkisk anmodning om kollektiv NATO-støtte for defensive tiltak i tilfelle krig.

Normalt blir et slikt spørsmål drøftet bak lukkede dører før medlemslandene presenterer et vedtak alle medlemmene står bak.

Det klarte ikke alliansen denne gangen, og NATOs råd varslet et ekstraordinært møte om Irak-krisen i løpet av mandagen. Det er ventet at Tyrkia ville be om formelle konsultasjoner med sine NATO-allierte om forsvar av sitt territorium i tilfelle krig mot Irak, sier en NATO-kilde til NTB.

Det er første gang et NATO-land har aktivert NATO-paktens artikkel 4, som åpner for at et medlemsland som føler sin sikkerhet truet, kan be om konsultasjoner.

Alvorlig for NATO

Utenriksminister Petersen beklager at den internasjonale dragkampen om Irak har blusset opp i åpen uenighet i NATO.

- Det er uklokt. Forberedelser er rent forsvarsmessig selve kjernen i NATO, sier Petersen om det franske og belgiske bruddet på taushetsprosedyrene.

- Slike defensive tiltak foregriper på ingen måte Sikkerhetsrådets behandling av Irak-krisen, påpeker han.

- Det vil kunne svekke presset på Saddam Hussein, men her snakker vi først og fremst om det defensive behovet. Det blir helt galt å hevde at dette (defensive forberedelser) sender feil signaler, sier utenriksministeren.

- Det er planlegging vi snakker om, og da blir det helt galt med den franske holdningen, sier Petersen til NTB.

Uklar fredsplan

Han ønsker ikke å ta noe klart standpunkt til den tysk-franske fredsplanen for Irak, kort og godt fordi det er ikke er kjent hva planen går ut på. Målet med planen er å avverge et amerikansk militært angrep mot Irak.

- Det hefter mange uklarheter ved planen, sier Petersen.

- Denne prosessen har vært lite vellykket. Den offentlige slåsskampen i helga svekker signalene til Saddam Hussein.

Petersen frykter at den generelle uenigheten om Irak også kan smitte over på FNs sikkerhetsråd.

- Jeg synes det er uheldig at medlemmene i Sikkerhetsrådet er i åpen konflikt med hverandre. Jeg tror vi som ikke er medlemmer av rådet, må kunne kreve at dets medlemmer setter seg sammen og greier å sende noenlunde entydige signaler til Bagdad, slik at presset på det irakiske regimet om å samarbeide med våpeninspektørene, blir opprettholdt, sier Petersen.

- En skam

USAs utenriksminister Donald Rumsfeld har betegnet Frankrikes og Belgias brudd på tausheten i NATO som en skam.

En rekke land, blant andre USA, Storbritannia, Norge og Danmark har hele tiden ment at NATO må støtte Tyrkia, som er det eneste NATO-landet med en grense mot Irak.

USA vil hilse en slik kollektiv NATO-støtte velkommen, fordi den vil bidra til å legitimere amerikansk bruk av tyrkiske baser og stasjonering av flere amerikanske soldater på tyrkisk jord. Dermed vil USA kunne åpne en ny front mot Irak fra nord.

Den tyrkiske regjering har på sin side et behov for å legitimere en krigsdeltakelse overfor sin egen befolkning.

(NTB)

UENIG MED FRANKRIKE:</B> Jan Petersen mener at det er uheldig at medlemslandene i NATO og FNs Sikkerhetsråd er i åpen strid med hverandre.