Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Petersen avsporer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Jan Petersen er en mester i å rote det til for seg. Særlig når folk stiller ham kritiske spørsmål. Svaret hans på et skriftlig spørsmål fra SVs Kjetil Bjørklund, om hvordan Norge vil protestere mot amerikanske anslag mot menneskerettighetene, er et godt eksempel. Petersen svarer så byråkratisk at han gir Klassekampen muligheten til å bruke hele førstesiden på ham. Avisa tolker Petersen dit hen at han benekter Guantanamo-fengselets eksistens. Bjørklund henviser til omdiskuterte amerikanske planer for et verdensomspennende hemmelig fengselsnettverk for mennesker mistenkt for terrorisme. Petersen skriver at han er kjent med påstandene gjennom mediene, men at undersøkelser fra norsk side ikke bekrefter at etablering av slike fengsler er en del av amerikansk politikk.

På denne måten reduserer Petersen en meget viktig sak til et byråkratisk definisjonsspørsmål om hvem som har rett. Utenriksministeren har en tendens til å henvise til det han lett syrlig kaller påstander i pressen. Han har også en tendens til å kreve tid til å sette seg bedre inn i sakene før han svarer. Vi har ingen ting imot at vår utenriksminister skaffer seg god kunnskap om viktige saker. Problemet er at viktige saker, som for eksempel amerikansk behandling av mennesker som mistenkes for terrorisme, avfeies og avspores. Som om det skulle dreie seg om utidig mas.

Vi er overbevist om at Petersen ikke avviser Guantanamo-fengselets eksistens. Ei heller amerikanernes bruk av Bagram-basen i Afghanistan og Abu Ghraib-fengselet i Irak. Det uforståelige er hvorfor Petersen igjen oppnevner seg til USAs forsvarer. Supermakten etterforsker jo selv vold og drap som er begått i de nevnte fengslene. I fjor utfordret amerikansk høyesterett Bush-administrasjonen ved å slå fast at terrormistenkte har lovfestet rett til å få sin sak prøvd. Og nylig slo en føderal domstol i USA fast at bruk av militærtribunaler er grunnlovsstridig. Spørsmålet fra Bjørklund burde ført til en engasjert debatt i Stortinget. Ikke til en ny avsporing.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media