Petersen beklager linselus-uttalelse

Utenriksminister Jan Petersen (H) beklaget onsdag kveld at han til et TV-team tidligere på dagen kalte frivillige organisasjoner for «linselus».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Petersen sa foran TV 2s kamera at han mener hjelpeorganisasjonene bare er interessert i å komme i avisene, og ikke i en dialog med Utenriksdepartementet.

«Du har alle disse linselusene som organisasjonene jo er. Måten de kommer i avisa på, er at de angriper noen. De sender jo ikke brev til oss først, de sender først til pressen, og så får vi det to dager etterpå», sa Petersen.

Han fortsatte med å si at han fant det håpløst å forholde seg til organisasjonene.

Ville ikke kommentere

Reaksjonen hans kom etter at TV-teamet spurte ham om en kommentar til et brev Redd Barna har sendt Utenriksdepartementet der organisasjonen advarer mot å gå til krig mot Irak.

Den norske hjelpeorganisasjonen mener et militært angrep mot Irak vil få enorme konsekvenser for mange tusen uskyldige sivile, i første rekke barn. Organisasjonen ba den norske regjeringen om å gjøre alt den kan for å sikre en politisk og diplomatisk løsning på krisen i Irak.

Det var da Petersen gjorde det klart at han ikke ville kommentere brevet fra Redd Barna, at linselus-uttalelsene falt.

Beklager

Senere på kvelden beklaget Petersen det han hadde sagt, igjen foran et TV 2-kamera. Utenriksministeren hevder hevder at han ikke visste at det dreide seg om et intervju da han ble filmet. Men han står ved uttalelsene om at en del organisasjoner kontakter pressen før de hører hva han har å si om saken.

- Jeg håper Petersen ikke snakker sånn om de humanitære organisasjonene selv på kjøkkenet hos kona si, og det tror jeg faktisk ikke heller, sa en lattermild generalsekretær Eva Bjøreng i Norsk Folkehjelp da hun fikk høre om «linselus»-uttalelsene.

NTB