- Petersen er for snill og utydelig

Jan Petersen er for snill, utydelig og mangler prosjekter. Slik beskriver politiske analytikere hvordan de opplever Jan Petersen som utenriksminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Petersen:

Positivt: Slitesterk
Kompetent
Potensial

Negativt: Utydelig
For snill
Mangler prosjekter

Etter at det ble kjent at utenriksminister Jan Petersen valgte shopping framfor et viktig politisk møte i Sikkerhetsrådet, har Dagbladet fått fire profilerte analytikere til å vurdere hvordan Petersen fyller utenriksministerstillingen.

- Uten tydelig profil

- Jeg synes ikke Jan Petersen har markert seg verken positivt eller negativt. Han hadde tydeligvis ikke noe på dagsordenen da han ble utenriksminister. Han har først og fremst vært forsiktig, uten noen tydelig profil, sier Stein Tønnesson, direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO).

Men Tønnesen trekker også fram positive ting.

- Etter at Oslo-prosessen i Midtøsten er kommet i miskreditt, har Sri Lanka reddet norsk fredsengasjement takket være Vidar Helgesens innsats og samarbeid med Erik Solheim. Høyre har endret holdning, og det er blitt tverrpolitisk aksept for fredspolitikken under Jan Petersen som utenriksminister, sier PRIO-direktøren, og legger til et tredje punkt:

- Petersens forsiktighet vil nå bli satt på en alvorlig prøve i forbindelse med USAs krigsforberedelser mot Irak. Nå har han sjansen til å vise tydelighet. Han kan markere norsk avstand til USAs utenrikspolitiske aksjonisme.

- Potensial

Professor Bernt Hagtvet ved Universitetet i Oslo tror at Jan Petersen har stort potensial som utenriksminister dersom han skaffer seg modigere rådgivere.

- Petersen har jevnt god kompetanse, verken bedre eller verre enn de fleste norske utenriksministere, med unntak av Halvard Lange, John Lyng og - jeg vil si - Knut Vollebæk, legger han til.

- Har Petersen markert en tydelig norsk utenrikspolitikk?

- Han kunne vist større selvstendighet overfor USA. Han kunne klarere påpekt hvilket tilbakesteg det er når det gjelder Den internasjonale straffedomstolen der USA står for doktrinen at makt er rett. Her bygger USA ned det møysommelig opparbeidede internasjonale rettsvernet i skarp motsetning til norske småstatsinteresser. Burde ikke Petersen lese mer om hva C.J. Hambro fikk til som småstatspolitiker? spør Hagtvet.

- Mangler prosjekter

Per Ø. Grimstad, tidligere NORAD-direktør og ambassadør, mener Petersen er en litt utydelig utenriksminister.

- Jan Petersen og hans folk har ikke noen prosjekter, ikke noen retning å gå i. Det er ikke det at de gjør så mye galt eller dumt, men at de mangler prosjekter, sier han.

- Er det anledninger der han har forsømt å markere norsk utenrikspolitikk?

- Det er tydelig i forholdet til USA, til Israel og i Midtøsten. Der hadde det opplagt vært grunnlag for å ta klare standpunkter, sier Per Ø. Grimstad.

- Lavmælt

Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning trekker fram at Petersen også kunne ha gjort ting annerledes i forhold til Europa, blant annet ved å unnlate å advare mot en ny EU-debatt.

- Det er mer det som ikke har skjedd som preger Petersen. Han er ingen dynamisk ny kost på UD-taburetten, mener han, og legger til:

- Petersens stil har aldri vært markskrikersk, hans varemerke har vært lavmælt. Men han har vist å ha en betydelig slitestyrke, sier Bernt Aardal.

Jan Petersen ønsket i går kveld ikke å kommentere analytikernes vurderinger av hans utenrikspolitiske innsats.

<B>UTYDELIG:</B> Jan Petersen har potensial, men må bli mer synlig og tøff i sitt arbeid som utenriksminister, er forskernes dom. På dette bildet fra sentralstyremøtet i Høyre i 2000 er i hvert fall budskapet tydelig.