Petersen for Powell

Utenriksminister Jan Petersen stilte seg fullt og helt bak USAs bevis mot Irak da han redegjorde i Stortinget i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Jan Petersen oppfordret i dag Stortinget til å verne om Natos kollektive sikkerhetssystem. I sin utenrikspolititiske redegjørelse refset Petersen Tyskland, Frankrike og Belgia for å blokkere alliansens planlegging av støtte til Tyrkia.

Samtidig satte Petersen godkjent-stempel på informasjonen hans amerikanske kollega Colin Powell ga FNs sikkerhetsråd forrige uke.

- Vi kan ikke lukke øynene for Powells redegjørelse, sa utenriksministeren, som mente det bare er kommet innvendinger mot noen få av punktene i USAs bevisførsel mot Saddam Hussein.

Håper ennå

Trass i den overhengende faren for krig, understreket han at det fortsatt er muligheter for en diplomatisk og politisk løsning.

- De neste dager og uker vil bli helt avgjørende for den videre utvikling i Irak-spørsmålet. Vi står overfor en svært alvorlig situasjon, og må være forberedt på at USA og Storbritannia med støtte fra flere andre land vil være villige til å sette makt bak kravene dersom regimet i Bagdad ikke samarbeider fullt ut, sa Petersen.

- Hvis Irak ikke har noe å skjule, hvorfor samarbeider landet da ikke med våpeninspektørene, spurte han.

Han framholdt at regjeringen ønsker fornyet behandling i FNs sikkerhetsråd på grunnlag av våpeninspektørenes rapporter. Vedtaket i Sikkerhetsrådet vil være grunnleggende for regjeringens videre behandling, men Norge må ta et selvstendig standpunkt innenfor de rammer som et bindende vedtak i Sikkerhetsrådet setter.

Petersen understreket at våpeninspektørenes rapport fredag vil være avgjørende.

- Uten klare indikasjoner på at Irak vil være rede til aktivt å samarbeide og imøtekomme påleggene fra Sikkerhetsrådet fullt ut og uten forsinkelser, vil vi stå overfor en ytterst alvorlig situasjon, sa han.