Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Petersen forsvarer militærdomstoler

Utenriksminister Jan Petersen forsvarer USAs planer om å opprette spesielle militærdomstoler som skal dømme terrorister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men Petersen forutsetter at USA overholder sine internasjonale forpliktelser og respekterer menneskerettighetene. SV-leder Kristin Halvorsen sa i den muntlige spørretimen at slike domstoler ikke overholder elementære, sivile rettigheter, og hun etterlyste regjeringens syn.

- Dette dreier seg om et anslag mot USA midt i New York, altså på amerikansk territorium. Det er utvilsomt et amerikansk anliggende, og det er amerikansk lov som gjelder. Men vi legger til grunn av amerikanerne overholder de internasjonale avtaler de har undertegnet, og viser respekt for menneskerettighetene, sa Petersen.

Han trakk en parallell til Norge og sa at dersom en bygning i Oslo sentrum skulle ha blitt rammet, ville selvfølgelig norsk lov gjelde.

Utenriksministeren mente at en sammenligning med Rwanda og Jugoslavia ikke holder, og han ville ikke støtte kravet fra Senterpartiets Åslaug Haga om at Norge må bruke sin plass i FNs sikkerhetsråd til å arbeide for opprettelsen av en spesialdomstol for terrorisme.

Haga sa det er viktig at en rettergang må oppfattes som legitim av det internasjonale samfunn og mente at en amerikansk militærdomstol neppe ville bli oppfattet slik av den internasjonale koalisjonen som står bak USA i kampen mot terrorisme.

- Jeg gjentar at et anslag midt på Manhattan må kunne behandles av amerikanske domstoler. Men rettsprosessen må ha bred legitimitet, og derfor legger regjeringen så stor vekt på at USA må overholde internasjonale avtaler og menneskerettigheter, sa Petersen.

En rekke menneskerettighetsorganisasjoner har rettet skarp kritikk mot president George W. Bush for planene om å rettsforfølge terrormistenkte ved spesielle militærdomstoler.

(NTB)

I USA: Utenriksminister Jan Petersen sammen med sin amerikanske kollega Colin Powell.Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart