Petersen hamret løs på Ap

Høyre-leder Jan Petersen levner ingen tvil om at han ønsker seg Arbeiderpartiet som hovedmotstander i valgkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store deler av landsmøtetalen i dag var rettet mot regjeringspartiet, mens han rakk ut en hånd til Kristelig Folkeparti og Venstre. Petersen slo fast at Høyre vil ha regjeringsmakt, for å danne et alternativ til Ap-regjeringen.

- Og hvilken regjeringsmakt? Jeg har bare en Plan A: Vi har gode erfaringer fra samarbeid med Kristelig Folkeparti og Venstre. La oss søke sammen med dem igjen, sa han, og fikk solid applaus fra forsamlingen på Oslo Plaza. Utover dette brukte han ikke tid på å snakke om regjeringsspekulasjoner.

Petersen var forsiktig med å kritisere sentrumspartiene, bortsett fra å refse dem for skatte- og avgiftsøkningene i fjorårets budsjettavtale med Ap. Han konsentrerte seg i stor grad om Høyres hjertesaker i valgkampen: Skole og skatt, hele tiden sett i forhold til Arbeiderpartiet.

Refset Ap

- Arbeiderpartiet snakker om å «gi skattelettelser». Men skattelette å la folk beholde mer av sine egne penger. Skattelette handler om å la hver enkelt familie få bestemme mer, sa han, og tegnet et bilde av en samlet norsk befolkning som er «trette av Norges skyhøye skattenivå».

Høyre-lederen vil gi hver enkelt skole større frihet, men vil også ha sterkere kontroll med at elevene lærer det de skal. Han understreket at Høyre står sammen med KrF om behovet for flere friskoler.

Jan Petersen nevnte ikke Fremskrittspartiet i talen sin, selv om en eventuell sentrum-Høyre-regjering må basere seg på støtte fra Frp. Han trakk likevel en indirekte ideologisk grense, med henvisning til at Norge trenger mer arbeidskraft, også fra utlandet.

- Vi bør tenke gjennom hvordan vi behandler våre nye landsmenn i hverdagen. Ikke bare fordi det gagner oss selv, men også fordi toleranse og medmenneskelighet er grunnleggende verdier for Høyre, sa han.

(NTB)

REFSEREN: Høyre-leder Jan Petersen.