Petersen ikke enig med USAs ambassadør

Utenriksminister Jan Petersen mener USAs ambassadør foregriper en norsk beslutning når han kritiserer måten Norge opptrer på i Irak-konflikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han foregriper på mange måter en norsk beslutning. Norge har sagt at vi må ha et FN-vedtak bak oss før vi går videre i denne saken, sier Petersen til NTB.

USAs ambassadør i Norge, John Doyle Ong, kom på et møte i det norsk-amerikanske handelskammeret i Oslo onsdag kveld med sterk kritikk av Norges opptreden i Irak-konflikten.

Vanskeligere for regjeringen

SV-leder Kristin Halvorsen mener ambassadørens kritikk gjør situasjonen vanskeligere for regjeringen:- Kritikken gjør det vanskeligere for statsminister Kjell Magne Bondevik og utenriksminister Jan Petersen å manøvrere i Irak-konflikten. Imøtekommer de Bush-administrasjonen nå, vil det bli oppfattet som de gir etter for press. Det vil ikke folk forstå, sier Halvorsen til NTB.

Vennskap truet

Doyle Ong understreket at USA alltid er kommet til hjelp når norsk sikkerhet har vært truet.

- Nå er vår sikkerhet truet og vi trenger venner og allierte til å hjelpe oss, sa USAs ambassadør.

- Når en venn du har hatt i lange tider sier nei til å gjøre deg en tjeneste, forandrer vennskapet seg, sa Doyle Ong, som frykter at forholdet mellom de to landene aldri blir det samme igjen.

- Norge hjelper

Jan Petersen er ikke enig med Doyle Ong i at Norge ikke stiller opp for USA.

- Jeg vil minne Doyle Ong på at Norge yter betydelig innsats i kampen mot terrorismen i Afghanistan, vi har støttet Tyrkia i NATO og vi arbeider konstruktivt i FN for fortsatt å legge press på Saddam Hussein, sier Petersen.

Doyle Ong kritiserer også de landene som vil gi Irak lang tid til å oppfylle kravene om avvæpning.

- Vi har ikke tatt noe fransk/tysk standpunkt. Vi må ha et FN-vedtak bak oss. Det er det som skaper grunnlaget for å gå videre. Det mener de fleste land, inkludert USAs nære allierte Storbritannia, sier Petersen til NTB.

(NTB-Solveig Husebø)