Petersen nekter å bøye seg

Utenriksminister Jan Petersen (H) avfeier hovedkonklusjonen i Reinås-utvalgets rapport om at UD manglet planer, systemer og ledelse. Han mener det var krisa som var for stor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en dag der hans departement ble filleristet for katastrofal ledelse under flodbølgen i Sørøst-Asia, fløy utenriksminister Jan Petersen seint i går kveld til Vilnius for å få med seg siste del av Nato-møtet der.

- Jeg vil ikke kalle det en svart dag for UD, men for en vanskelig dag, sier han.

På kollisjonskurs

Til tross for den knusende kritikken om svikt i alle ledd i de første krisedagene, nekter Jan Petersen å akseptere utvalgets hovedkonklusjon om at hans departement rett og slett ikke var skodd for å håndtere kriser.

- Dette var en katastrofe av et omfang vi aldri har vært borti før. Tsunamien sprengte våre planer og apparater, sa Petersen, som fastholdt at UDs kriseplaner inntil da hadde vært gode nok.


Reinås-utvalget konkluderer med det motsatte:


«De opplysninger som er mottatt om telefonrutiner, manglende planer, systemer og trening, datateknisk nivå og muligheter for systematisk håndtering av store informasjonsmengder, tyder på at også en middels stor katastrofe med et to- eller tresifret antall nordmenn i vanskeligheter, ville overgått UDs håndteringsmuligheter. Svikten skyldes ikke mangel på personalressurser, men mangel på planer, systemer og ledelse.»

- Dette blir gjetning og skjønn det er vanskelig å teoretisere omkring. Jeg står fast på at våre planer har fungert, men at de i denne krisen ikke holdt, sier Petersen.

Utvalget avfeier dette:


«Utvalget finner ikke at UD har noe planverk av betydning relatert til håndtering av kriser som for eksempel store ulykker. (...) For utvalget ser det ut til at man i UD tror at en varslingsplan er en beredskapsplan. (...) Etter utvalgets oppfatning mangler man i UD grunnleggende forståelse for beredskapsarbeid,»
heter det i Reinås-rapporten.

Flere utvalgsmedlemmer var overrasket overfunnet.
 
- Det totale fraværet av planer og etterpå deres manglende forståelse av nødvendigheten av det, har vært en stor overraskelse, sier Truls Fyhn, som satt i utvalget.

Advart

 SVART DAG:  Utenriksminister Jan Petersen tok i går av med kurs for Vilnius etter en lang dag i stormen utløst av Reinås-rapportens knusende kritikk. Men Petersen står fast i sin avvisning av rapportens hovedkonklusjon. Foto: Tore Bergsaker
SVART DAG: Utenriksminister Jan Petersen tok i går av med kurs for Vilnius etter en lang dag i stormen utløst av Reinås-rapportens knusende kritikk. Men Petersen står fast i sin avvisning av rapportens hovedkonklusjon. Foto: Tore Bergsaker Vis mer

Utvalget påpeker også at UD under Petersen ble advart om mangel på planer. I oktober 2004 skrev ambassaden i Bangkok til UD og etterlyste økt beredskap:

«I lys av det store antall nordmenn som besøker Thailand bør det også i samarbeid med departementet utarbeides en egen beredskap for håndtering av større ulykker og/eller terroranslag, jamfør Bali 2002.»

Arbeidet ble aldri igangsatt før flodbølgen slo inn i jula. Petersen sa i går at han ikke hadde kjennskap til denne advarselen.

Selv om Petersen avviste Reinås-utvalgets hovedkritikk, la han seg likevel flat for deler av den flodbølgen av kjeft som i går skylte over han.

- Det er lett å se, og lett å innrømme at det har vært mangler - og at det er enkeltbeslutninger som kunne vært annerledes. Den ene tingen jeg er mest lei meg for, er at vi ikke klarte å hjelpe de som hadde krav på våre tjenester de første dagene. Det er mange som har sagt at dette burde være bedre, og det er jeg lei meg for, sa han.

I går kveld så Petersen fram til å fly av gårde til Litauen.


- Jeg har ikke behov for å komme meg vekk for å skifte fokus, men Nato-møtet i Vilnius vil bli vel så interessant som dette.