Petersen pusher den kommende Høyre-eliten

15- 20 unge mennesker ligger på magen på gårdsplassen i en halvsirkel foran Høyre-leder Jan Petersen, i beste Kim Il Sung-stil. En ung mann tar kommandoen og roper kjekt: - Vi starter med 36,9 push-ups.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når han har gjort 37 armhevinger er det bare én annen som orker å følge ham. Storparten har falt av på Høyre-nivå, rundt 14,3.

- Det er åpenbart langt fram, smiler Jan Petersen.
Vi er på Unge Høyres såkalte elitekurs som startet i Sandefjord i går. Etter drøyt halvannen time med Høyre-lederen om den aktuelle politiske situasjonen, er det tid for fysisk fostring.

Den slags sto ikke på programmet da Jan Petersen selv var menig elitekursdeltaker, forsikrer han. Det er heller ingen grunn til å tro at Jan P. Syse anså den slags som noen grunnleggende konservativ dyd. Snarere en form for venstreavvik. Elitekursene i Unge Høyre er nemlig en tradisjon fra Syses tid som leder for ungdomspartiet tidlig på sekstitallet, da partiets herreuniform var blå blazer og grå benklær, mens damene gikk i plisséskjørt, angoragenser og Mallorca-perlekjede.

Inge uten elitekurs

Men nye tider, og nye krav også til kremen av landets ungkonservative som skal gjennomgå en etter sigende hard og lærerik skolering som avsluttes med eksamen, sensur og premiering av de aller høyreste søndag. Enere elskes i Høyre.
I mange andres ører lyder betegnelsen eliteskole både forhistorisk og pretensiøst. Men foreløpig holder Unge Høyre fast på tradisjonene fra glade sommerkurs og 60-år på kursstedet (her er det viktig med nok s-er) Reistad i Lier hvor partiet hadde sin såkalte Høyre-skole. Reistad ble solgt da partiøkonomien knaket på 70-tallet, og brant seinere ned. Men tillitsmannsutdannelsen og elitekursene består. Blant de få av dagens Høyre-ledere som ikke har elitekurset, er ironisk nok partiets intellektuelle slugger, Inge Lønning.

- Elitekurs høres kanskje gammelmodig ut, medgir Petersen.
- Men det forteller hva vi forventer av dem, legger han til.

Bø og Oddekalv

Mange av foreleserne er ukjente utenfor innvidde Høyre-kretser. Jan Tore Sanner og Kurt Oddekalv derimot, vil noen dra kjensel på. Tidligere Unge Høyre-leder, nå stortingsrepresentant Sanner og miljøgeriljaens Vestlandsfanden, Oddekalv, skal i nærkamp med hverandre og kursdeltakerne om miljøpolitikk.

- Hvorfor Oddekalv? Er det ikke Frederic Hauge som er storkapitalens nye miljøyndling?
- Vi er så enige med Hauge at det kunne ha blitt kjedelig. Vi tror Oddekalv har større evner til å provosere oss, sier lederen av Unge Høyre, John-Ragnar Aarset.

- Og politisk kommentator Erling Bø i det uavhengige dagblad VG skal forelese om presse og medier?
- Vi ser på ham som en respektert mann som har kommet med konstruktive innspill til styrking av et bredt borgerlig engasjement i norsk politikk, sier Aarset.

Men aller først i går: Jan Petersens gjennomgang av den aktuelle politiske situasjonen. Ispedd adgang for elitekursdeltakerne til å stille spørsmål.

De var meget dannede. Det mest opprørske kom fra en Nordlands-ungdom. Han syntes det var stusselig at store Høyre-ord i vårsesjonen om verdier og kultur endte i en sommerkampanje mot småbåtregisteret.

- Har vi ikke viktigere og bedre politiske saker å profilere oss på? spurte den unge rebell, som mente at partiet allerede har bra med velgere blant folk som ferierer på Hvaler og Tjøme.

Verstingene

Men Petersen var såre fornøyd og viste til at blant andre Odd Børretzen har gått sterkt ut på TV mot båtregisteret. Og han er ikke Høyre-mann.

- Dette er en populær sak og det skader verken saken eller partiet at folk er enige med oss, sa Petersen.

- Er det ikke mer opprørstrang hos den unge eliten enn dette? spurte vi UH-leder Aarset.

- Min erfaring er at de som har gått elitekurset blir de verste bråkmakerne. Det hadde blitt mye tøffere for Jan Petersen hvis han hadde kommet på søndag. Da ville nok deltakerne brukt triksene de hadde lært, sier Aarset.

<B>PUST OG PES:</B> Viljen til Høyre-ungdommen og Jan Petersen var tilstede, men kreftene stod ikke i stil.