Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Petersen rydder

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Utenriksminister Jan Petersen gjorde en nødvendig ryddejobb da han i går holdt sin utenrikspolitiske redegjørelse for Stortinget. Han markerte den linjen i Irak-spørsmålet som han har holdt fast ved hele tida, om at Norge er forpliktet til å rette seg etter et vedtak i FNs sikkerhetsråd. Petersen sa at Norges «selvstendige standpunkt» må ligge innenfor «de rammer som et bindende vedtak i Sikkerhetsrådet setter for alle FNs medlemsland».
  • Det oppsiktsvekkende ved markeringen er at den først og fremst rydder opp etter hans sjef i regjeringen. Statsminister Kjell Magne Bondevik har med sine ulike uttalelser og svar til biskoper og fraksjoner i Kristelig Folkeparti snart vært innom alle mulige standpunkter og etiske tolkninger i forhold til FN-vedtak, krig med eller uten mandat, og med eller uten Norges støtte eller deltakelse. Det har sant å si ikke vært enkelt, verken for landets borgere eller for Norges allierte, å følge med i svingene hver gang Bondevik har fått et rapp av en bispestav.
  • Det kan neppe sies å være særlig offensivt når utenriksministeren innleder sin behandling av den store, pågående dragkampen i NATO om alliansehjelp til Tyrkia med formuleringen: «Noen ord om behandlingen av Irak i NATO.» Striden som akkurat nå dominerer i nyhetssendinger og aviser i alle allianselandene, fikk to og et halvt avsnitt, helt fritt for perspektiver på alliansens framtid og rolle.
  • I forhold til dramatikken både i alliansen og FNs sikkerhetsråd, og at en krig med uoversiktlige konsekvenser trolig bare ligger noen uker fram i tid, var utenriksministerens redegjørelse mer nøktern og fri for handling enn godt er, selv for et lite land. Norge er et respektert medlem av både NATO-alliansen og av FN, men utenriksminister Petersen hadde svært lite å melde til Stortinget om hva Norge faktisk har foretatt seg eller vil foreta seg i disse organisasjonene for å påvirke politikken i den retningen vi ønsker. Petersen nøyer seg dessverre med å håpe at det ordner seg, og driver dermed de forspilte sjansers politikk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling