Petersen samler Sikkerhetsrådet

Utenriksminister Jan Petersen sammenkaller representanter fra alle medlemslandene i FNs sikkerhetsråd til konsultasjoner. Det er harde kamper i Midt-Østen. - Situasjonen er dramatisk sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:

- Situasjonen er dramatisk. Nok en gang har situasjonen utviklet seg til det verre, etter at vi fikk et håp under Sikkerhetsrådets siste behandling av saken, sier Petersen til NTB.

Norge har presidentvervet i Sikkerhetsrådet fram til 1. april. Det er ikke snakk om et formelt møte, men en konsultasjon. Resultatet kan bli en uttalelse, og i neste omgang en formell resolusjon.

Petersen sier til NTB at alle medlemslandene i rådet var ventet til konsultasjonene, som skulle gjennomføres fredag ettermiddag amerikansk tid.

- Det er vanskelig å si hva som kommer ut av dette, sier Petersen.

Ikke et vendepunkt

Utenriksministeren mener det ikke er noe prinsipielt nytt i at Israel nå går til militært angrep på Yasser Arafats kontorer i Ramallah.

- Dette er en opptrapping, ikke et vendepunkt. Israel har lenge angrepet de palestinske selvstyremyndighetene og undergravd deres autoritet.

Petersen vil ikke kommentere påstander fra palestinsk side om at et av målene med aksjonen er å ta livet av den palestinske lederen.

To sider

Petersen er svært opptatt av å peke på at saken har to sider. Han vil ikke umiddelbart slutte seg til EUs og arabiske lands massive fordømmelse.

- Vi må huske at det ligger terroraksjoner foran dette. Israels reaksjon er dramatisk, men det er også svært viktig at palestinerne nå gjør det de kan for å stoppe terroraksjonene. Det er to parter her, sier han.

I ettermiddag var USAs offisielle holdning til situasjonen ennå ikke klar. Petersen oppfattet det ikke som spesielt at en slik reaksjon lot vente på seg.

Statssekretær Vidar Helgesen i utenriksdepartementet sier til VG Nett fredag at Norge oppfordrer USA til å styrke sin innsats i Israel.

- Amerikanerne er de eneste som er sterke nok til å legge press på partene i konflikten, sier Helgesen.

(NTB)

SPRENGTE SEG SELV: Ayat Ahkras (18) tok livet av seg selv og to andre da hun sprengte seg selv utenfor et supermarked i Jerusalem
SKYTER MOT ARAFAT: Israelske styrker har revet hus, skutt med granater og okkupert bygninger i Arafats hovedkvarter.