Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Petersen sitter på nåde

Utenriksminister Jan Petersen får strykkarakter fra sine egne for UDs håndtering av katastrofen i Sør-Asia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det er åpenbart at UD ikke har hatt kontroll og rotet det til, sier en sentralt plassert regjeringskilde til Dagbladet.

Statsminister Kjell Magne Bondevik står foreløpig last og brast med utenriksminister Jan Petersen. Men i samtaler med velinformerte kilder luftes det overfor Dagbladet sterk frustrasjon.

-  I evalueringen som kommer, må vi nødvendigvis også vurdere om hoder må rulle, sier en sentral regjeringskilde til Dagbladet.

Det skal også ha vakt sterke reaksjoner i regjeringsapparatet da UDs øverste byråkrat, Bjarne Lindstrøm, på pressekonferansen sa følgende:

-  Det som var problemet var at opplysningene fra dem som ringte til oss, var ufullstendige. 

Det ble oppfattet som en ansvarsfraskrivelse og et angrep på pårørende som prøvde så godt de kunne å bidra i registreringsarbeidet.

Oppvasken kommer

Flere spår at UDs åpenbare mangel på kontroll vil få konsekvenser. Men regjeringen har kjøpt seg tid ved å annonsere en bred gjennomgang av krisearbeidet. Først når den meldingen legges fram for Stortinget, vil oppgjøret komme.

-  Her later det til at mye har gått galt og at informasjonshåndteringen kunne vært bedre. Dette må bli gjenstand for grundig evaluering i regjeringens stortingsmelding. Den må se på både hjemmeapparatets arbeid og hvordan ambassaden i Thailand har håndtert situasjonen, sier Sp-leder og tidligere UD-ansatt Åslaug Haga til Dagbladet.

Utover det har Haga ingen kommentar før stortingsmeldingen legges på bordet.

-  Organiseringen av utenrikstjenesten må gjennomgås i sin helhet. Det gjelder ikke minst hvor i verden vi er til stede og med hvor mange, sier Ap-leder Jens Stoltenberg.

Gammeldags

En sentral del av debatten vil bli oppfatningen svært mange i statsforvaltningen og det politiske miljø har om at UD i altfor lang tid har stått i veien for modernisering.

-  UD har en sterkt hierarkisk struktur med tett informasjonskontroll og mangler fleksibilitet og evnen til å snu seg rundt når situasjonen krever det. UDs forhold til moderne teknologi er også svært mangelfull, sier en sentral kilde til Dagbladet.

En annen kilde sier det er forbløffende at et departement som har så dyktige fagfolk, kan gjøre så mange grunnleggende feil.

-  En av årsakene til kaoset er at bare noen få kontrollerer all informasjon. De øvrige blir handlingslammet i frykt for å gjøre feil. Hvis departementet skal mestre framtidige kriser, må denne strukturen endres, sier han.

Dette er også en alminnelig oppfatning blant mange i det politiske miljøet på Stortinget, og vil dermed bli tatt opp med full styrke når stortingsmeldingen kommer. I tillegg til Ap og Sp er også Frp og SV på det samme kritiske hakket.

De vil også ha svar på hvorfor UD ventet så lenge med å la Kripos overta registreringsarbeidet av savnede.

Selv om Kripos uomtvistelig er vår fremste ekspertise på dette området, slapp de først til torsdag 30.12., fire døgn etter katastrofen.

FÅR STRYK: Utenriksminister Jan Petersen (t.h.) får knusende kritikk for håndteringen av registreringen av savnede i forbindelse med flodbølge- katastrofen i Sør-Asia. Her er han under gårsdagens pressekonferanse sammen med Helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen (t.v.) og statsminister Kjell Magne Bondevik.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media