Petersen slår tilbake

Høyreleder Jan Petersen satser alt på å vinne nervekrigen med sentrumspartiene. Intern kritikk feier han kontant vekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyreleder Jan Petersen tar de kritiske røstene fra eget parti mot hans håndtering av regjeringsskiftet med knusende ro. Slik forholder han seg også til Høyres stup til 13,7 prosent på gårsdagens MMI-måling for Dagbladet og NRK.

Is i magen

- Siste ord er ikke sagt. Nå gjelder det å ha is i magen. Vi har gode muligheter for å gjøre et godt stortingsvalg i 2001, sier Jan Petersen.

Han slår tilbake mot kritikerne både i og utenfor partiet, som mener at Høyre har håndtert regjeringsskiftet klossete og at svarteper nå er klistret til Jan Petersens hånd.

Med blikket festet på 2001 suser Jan Petersen inn i sin argumentasjon fra valgkampen i 1997 da han kalte sentrumsalternativet et «luftslott». Han satser alt på at Høyre og sentrum tvinges sammen. I 1997 tok han grusomt feil, men han legger skylda på Jagland.

36,9

- Husk at det var Jaglands 36,9 som ga Bondevik makta. Jeg tviler sterkt på at Jens Stoltenberg vil gjenta denne manøvren. I 2001 vil sentrumspartiene være helt avhengige av Høyre for å komme opp med et realistisk alternativ til fortsatt Ap-regjering, sier Petersen.

Han tar gjenvalg på landsmøtet i mai, og legger ikke skjul på at høstens valgsuksess kom under sittende ledelse.

- Det er ikke mer enn et halvt år siden Høyre endte opp som valgvinner med 21,4 prosent. Vi satte skole på dagsordenen, og vi viste at det var mulig å nå igjennom med gode saker i en valgkamp, sier Jan Petersen til Dagbladet.

Kritikk

Men representantskapsmøtet i Oslo Høyre i går viste at det er kritiske røster mot Jan Petersen. Selv om partilinjen i gasskraftsaken i all hovedsak fikk sterk støtte, var det noen som tok til orde for lederdebatt på kommende landsmøte.

- Vi må komme ut av den grå, anonyme hverdagen. Dette er min utfordring til valgkomiteen og dem som skal velge leder, sa bystyremedlem Gustav Heiberg Simonsen.

I likhet med Heiberg Simonsen er det flere i oslopartiet som ønsker Per-Kristian Foss som ny leder i Høyre. Men samtidig advarer sterke krefter mot å trekke opp en lederdebatt nå.

AVVISER KRITIKK Jan Petersen ønsker ikke å møte sine kritikere på halvveien.