Petersen taus om Rød-Larsen

Utenriksminister Jan Petersen (H) vil ikke svare på spørsmål rundt Terje Rød-Larsen eller fredsprisen som Rød-Larsen og kona Mona Juul mottok i 1999.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har ikke tenkt å si noe som helst om denne saken før jeg har oversikt over alle de faktiske forholdene, sier Petersen.

Han vil heller ikke svare på om det vil være aktuelt å innkalle ekteparet Juul/Rød-Larsen til Norge i arbeidet med å få full oversikt over saken.

- Det dreier seg om to enkeltpersoner som har gjort en strålende innsats i Midtøsten. Det er klart jeg skal behandle denne saken på en ordentlig måte. Jeg tror jeg plikter det før jeg gir meg inn i å si noe som helst, sier Petersen.

- Det er umulig for meg å si hvor raskt jeg får satt meg inn i saken. Denne saken er en av flere prioriteringer. Vi skal jobbe oss gjennom dette så fort som overhodet mulig.

Ikke svekket

Petersen mener Norges rolle i Midtøsten ikke på noen måte er svekket av oppstyret rundt Rød-Larsen.

- Det vil jeg ikke på noen måte si. Utfallene enkelte hadde mot ham i helgen syntes jeg var urimelige og jeg forsvarte ham. Jeg tror mye av frustrasjonen i Israel over at omverdenen ikke har større sympati for dem etter at de har vært utsatt for terror og selvmordsbombing i ganske stor utstrekning, er tatt ut på Terje Rød-Larsen, sier utenriksministeren.

Balansert

Petersen mener Rød-Larsen som FNs spesialutsending i Midtøsten har uttalt seg balansert om hendelsene og forholdene.

- Han har vært klar både i forhold til palestinere og israelere når det har vært grunnlag for det. Det er ikke sikkert alle har satt like mye pris på det. Jeg synes det på mange måter har vært en god balanse i det han har sagt, sier Petersen.

(NTB)