Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Petersen: USAs tillit til Arafat lik null

USAs trusler om å kutte kontakt med palestinernes leder Yasser Arafat er uttrykk for at USAs tillit til ham i realiteten er lik null, sier utenriksminister Jan Petersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men Petersen mener det vil være helt feil å kutte forbindelsen med Arafat, eller avsette ham slik et medlem av den israelske regjeringen mandag sa at de har som hovedmål.

- Det er overhodet ikke veien å gå, sier Petersen.

- Totalt kaos

Dersom Arafat blir avsatt kan det utløse det totale kaos, sier direktør for Institutt for Menneskerettigheter, Nils Butenschøn. Det vil sende en sjokkbølge gjennom regionen og kan føre til en ny storkrig, frykter han.

- Israel har ikke noe mandat til å avsette Arafat. For å gjøre det må de okkupere selve hovedkvarteret til Arafat i Ramallah. Det er et stort spørsmål om Arafat vil overleve en slik aksjon, sier Butenschøn.

Påstander om løgn

USAs visepresident Dick Cheney sa søndag Arafat lyver når han sier han ikke er innblandet i våpensmuglingen på skipet Karina A..

- Det gir uttrykk for hvordan amerikanerne vurderer ham, og forholder seg til ham, sier Jan Petersen. -Det er en reaksjon på alle de løftene som han ikke har holdt. Jeg tror det er uttrykk for en stemning, og at tilliten i realiteten er lik null, sier han.

Petersen sier han ikke oppfatter det slik at amerikanerne vil kutte kontakten med Arafat, slik president George W. Bush før helgen sa han vurderte.

- Jeg har ikke oppfattet det slik. Jeg tror amerikanerne ønsker å holde seg engasjert, men jeg tror de er lei og skuffet over selvstyremyndigheten, sier Petersen.

Den svenske utenriksministere Anna Lindh kritiserte i Brussel mandag i harde ordelag USA for omtalen av Arafat.

Petersen sier det ikke er naturlig for ham å kommentere det andre kommentatorer har sagt. Hans vurdering av situasjonen er at det er mange problemer knyttet til Arafat, men at det ikke fører noen steds hen å isolere ham.

Ingen arvtakere

Ifølge Butenschøn finnes det ikke noe legitimt palestinsk lederskap som står klart til å overta etter Arafat. -Det er ingen som vil ha troverdighet i den palestinske befolkningen, de vil bli sett på som forrædere.

- Jeg tror ikke Sharon har mulighet til å finne et politisk lederskap som vil styre på hans premisser. Sharon er imot en selvstendig palestinsk stat, og vil ha et betydelig mindre palestinsk selvstyrt område, sier han.

Den israelske regjeringen er dypt splittet i spørsmålet om Arafat bør fjernes. Utenriksminister Shimon Peres har advart sine regjeringskolleger mot å kvitte seg med Arafat.

- Dersom Arafat blir fjernet tror jeg det vil føre til regjeringskrise i Israel, sier Butenschøn.

(NTB)

Hele Norges coronakart