Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PETERSEN VIL FORTSETTE

Jan Petersen slår knallhardt tilbake mot de krefter i partiet som nå forsøker å få ham til å trekke seg som Høyre-leder. - Jeg ønsker å fortsette som partileder, og det er helt uaktuelt å dele ledervervet. Jeg forventer nå at de som mener det bør skje et skifte, dukker opp på mitt kontor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier en tydelig opprørt, men kampvillig Høyre-leder Jan Petersen til Dagbladet.

Mens TV&nsbp;2-nyhetene i går kveld meldte at en fraksjon i partiets stortingsgruppe jobber for å kaste Jan Petersen som leder og erstatte ham med Per-Kristian Foss, satt Petersen i en offisiell middag på Hotel Bristol i Oslo - intetanende om det gryende opprøret.

Regjeringen holdt i går kveld middag for den rumenske utenriksministeren, med utenrikskomiteens medlemmer, diplomater og UD-byråkrater på gjestelista.

Maktspill

Etter middagen var Jan Petersen mer enn villig til å snakke med Dagbladet. Han ville ikke begi seg inn på noen karakteristikker av det maktspillet som er i ferd med å utvikle seg i det hardt prøvede partiet, men hans uttalelser er ikke til å misforstå:

- De som mener det bør komme et lederskifte, bør ha guts nok til å komme på mitt kontor. Jeg har alltid vært tilhenger av åpne prosesser, og har de noe på hjertet bør de komme til meg først, sier han.

En del av kritikken mot Jan Petersen har vært at han har gravd seg for mye ned i dokumentbunkene på Stortinget, og ikke vært synlig nok ute blant velgerne.

Flere har foreslått at Petersen burde overlate det parlamentariske ansvaret til Per-Kristian Foss - og at de to burde dele jobben som partileder og parlamentarisk leder:

Vil ikke dele vervet

- Det er helt uaktuelt. Ønsker partiet delt lederskap, blir det uten meg i et av vervene, sier Petersen.

- Delt lederskap - etter en periode med en leder - vil være svært uryddig. Man vil hele tida kunne stille spørsmål ved hvor den reelle ledelsen sitter. Det tror jeg ikke partiet vil være tjent med, fastslår han.

Slåss ikke

Petersen sier at han ønsker å fortsette dersom det er partiets oppfatning, men han presiserer at han ikke på noen måte er beredt til å slåss for lederjobben:

- Jeg har ikke tenkt å knegå noen. Jeg stiller meg til disposisjon fordi jeg har et inderlig ønske om å bringe partiet tilbake hvor det hører hjemme - i sentrum av norsk politikk.
- Jeg minner også om hva som skjedde da jeg ble valgt i l994: Jeg hadde ingen ambisjoner om å bli Høyres leder, men følte en forpliktelse til å gjøre en jobb da ingen andre andre ville gjøre jobben, sier Jan Petersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!