Petersens største natt

OPPEGÅRD (Dagbladet): - Strålende! Det har vært en strålende dag! Jan Petersen og kona Vesla kom hjem til Rådyrveien i Oppegård som suverene valgvinnere klokka to i natt. Det var den største politiske natta i Petersens liv - en solid valgseier etter mange års motgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men feiringen har den travle høyrelederen tenkt å vente noen dager med.

- Til 50-årsdagen fikk jeg en flaske champagne av Kåre Willoch med beskjed om å drikke den når det dukket opp en anledning. Den flaska går nok til helga, tenker jeg, sier Petersen til Dagbladet.

Mens Petersen er på sitt livs opptur, var Vesla sliten, men skinnende av stolthet etter brakvalget.

- Jeg kunne ha sovet et døgn nå, sier Vesla Petersen.

- Jeg husker journalistenes ansikter da jeg sa målet var 20 prosents oppslutning. Det var tydelig at mange syns jeg var altfor ambisiøs, strålte Petersen etter gårsdagens knallresultater:

  • Petersens drømmer om over 20 prosent oppslutning har gått i oppfyllelse.
  • Partiet har gjort et uhyre sterkt valg i store byer som Oslo, Trondheim, Stavanger og Kristiansand.
  • Resultatet så klokka 02.00 i natt ut til å være så godt at Høyre ville fått 14 nye representanter dersom det hadde vært stortingsvalg. Høyre ville igjen blitt Stortingets nest største parti.

Løs snipp

Det var en kjærkommen fest i Høyres Hus i Oslo. Glemt var lange måneder og år med dårlige meningsmålinger. Med stående applaus hyllet partiet seg selv til langt på natt. Det er lenge siden slipsknutene har sittet like løst i Høyres Hus i Oslo.

- Jeg tror dere skal bli her, slo Jan Petersen fast overfor begeistrede parti- og partyfeller. Og festdeltakerne ble, og sørget for at køen foran partibaren vokste. I år i pur glede.

Etter en valgkamp til 20 i stil, kan Jan Petersen og Høyre nå befeste og forsterke sine stillinger - ikke bare i Kommune-Norge, men også på Stortinget, håper Petersen. For oppslutningen gir økt selvsikkerhet for en partileder som drømmer om regjeringsmakt:

- Dette viser at vi kan samle store deler av folket for vår politikk, sier Petersen og legger dermed ikke skjul på at han ønsker å vise muskler overfor regjeringen.

- Det er viktig at vi snakker skikkelig sammen på forhånd når sentrale saker som skatt og energi skal avgjøres.

- Vil du med bakgrunn i valget også tråkke til ekstra under høstens budsjettkamp i Stortinget?

- Våre budsjettkrav vil ikke bli styrt av resultatet i dette valget. Det er ikke slik vi holder på.

Slappet av

Fullt klar over at valgdagen ville bli slitsom, sørget Jan Petersen for en oppladning av den rolige sorten:

- Jeg har ikke gjort noe særlig i dag, stort sett bare vært hjemme og slappet av, sa en spent Petersen da han møtte Dagbladet rett før åpningen av gårsdagens valgvake.

Etterpå var alt lutter glede:

- Det er klart jeg er fornøyd.

- Har du noen gang hatt det triveligere på en valgvake?

- Jeg fikk jo reint flertall som ordfører en gang (i Oppegård). Det kan jeg anbefale på det varmeste, ler partilederen.