Petersens to valg

Fra sentralt hold i Høyre har Dagbladet fått et innblikk i hvordan ledelsen vurderer argumentene for og mot et regjeringsskifte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Derfor feller Høyre regjeringen:

Høyre har for tida høy selvtillit etter gode meningsmålinger og tilsvarende dårlige for Ap. Den personlige populariteten til Bondevik ser heller ikke ut til å smitte over i økende oppslutning for regjeringspartiene. Hvis Høyre feller regjeringen nå, vil partiet ha god tid til å profilere seg som et godt regjeringsalternativ i 2001.

Hvis Jagland tar over, vil den tradisjonelle motsetningen mellom Ap og Høyre gi partiet ekstra vind i seilene.

Budsjettforliket mellom sentrumsregjeringen og Arbeiderpartiet i fjor høst er for Høyre et demonstrativt brudd og en overtydelig melding fra Bondevik om at et nærmere samarbeid på borgerlig side ikke er ønskelig. Dermed har ikke Høyre noen som helst grunn til å verne Bondevik.

Derfor redder Høyre Bondevik

Ut ifra en tradisjonell politisk tankegang er det vanskelig for et borgerlig parti å felle en borgerlig regjering. Høyre vil få skylden for å gi landet en sosialistisk regjering. I tillegg vil det bli en regjering ledet av en Ap-leder som mange opplever som en langt dårligere statsminister enn Bondevik, og med en svært laber oppslutning.

Mangelen på klare regjeringsalternativ gjør at situasjonen på Stortinget kan bli enda mer ustabil enn den er i dag. Høyre kan bidra til å gi landet flere parlamentariske kriser fordi det langt fra er sikkert om Jagland får sitte lenge. Som en kilde sier: «Hadde det vært en normal tilstand på Løvebakken, ville for eksempel jernbanetragedien på Åsta vært like eksplosiv for regjeringen som Kings Bay-ulykken var det i 1961, uten sammenlikning forøvrig.»