Petoro - Norges nye oljegigant

SDØE får nytt navn: Pet for petroleum pluss Oro for gull er lik det nye selskapet Petoro. Norges svarte gullreserve blir et av verdens største oljeselskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går så oljekjempen Petoro dagens lys. Den er et resultat av delprivatiseringen av Statoil, som til nå har ivaretatt Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten (SDØE). I forbindelse med delprivatiseringen selger staten deler av SDØE. Petoro får ansvaret for de 78,5 prosent som blir igjen. Selskapet blir det største på norsk sokkel og et av verdens største oljeselskaper.

Vide fullmakter

Petroleumsgullet skal organiseres på en ny måte fra staten. Arbeidende styreformann i selskapet blir Tore I. Sandvold, ekspedisjonssjef i Olje - og energidepartementet. Selskapet får hovedkontor i Stavanger.

- Jeg ser fram til å bygge noe opp fra grunnen av, sier Sandvold til Aftenposten.

Hans første jobb blir å forhandle med Hydro og andre selskaper om å selge 6,5 prosent av oljereservene. Fra før har Statoil forsynt seg med 15 prosent.

Sandvold skal i løpet av året finne en administrerende direktør for Petoro. Og staten har gitt styre og administrasjon vie fullmakter. De skal sjøl finne ut hvordan oljegiganten skal opptre på sokkelen.

Fornøyde politikere

Andre oljeselskaper ser med skepsis på statens nye kjempe, men i det politiske miljøet har reaksjonene vært positive. Grunnen er ifølge Aftenposten utnevnelsen av Sandvold. Høyres Jan Tore Sanner mener at med Sandvold i spissen blir ikke Petoro et haleheng til Statoil.

Sandvold har de siste ti åra delt ut lisenser og håndtert Statoil på vegne av staten. Som ekspedisjonssjef har han jobbet under sju ministre. Karrieren startet i Industridepartementet i 1974.

Tore I. Sandvold.