ETTERLYST: Den unge kvinnens bevegelser i timene før og etter forsvinningen ble forsøkt gjenskapt i januar 1985 i det tyske tv-programmet «Aktenzeichen XY ... ungelöst» om uløste kriminalsaker. Foto: ZDF
ETTERLYST: Den unge kvinnens bevegelser i timene før og etter forsvinningen ble forsøkt gjenskapt i januar 1985 i det tyske tv-programmet «Aktenzeichen XY ... ungelöst» om uløste kriminalsaker. Foto: ZDFVis mer

Petra (24) forsvant på mystisk vis i 1984 og ble erklært død. 31 år etter ble hun funnet ved en tilfeldighet

Ble avslørt da hun anmeldte et innbrudd til til politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

[teaser][/teaser]Fire personer ble daglig meldt savnet i Norge i fjor. Ifølge nettstedet Missing People blir en person meldt savnet i Storbritannia hvert andre minutt. Som oftest er det snakk om sårbare, deprimerte mennesker som ikke klarer å finne en vei ut av smerten.

Tilbake sitter frustrerte og bekymrede familiemedlemmer, desperate etter det minste livstegn fra sine kjære.

Nytt liv For politiet er det ofte vanskelig å vite om det ligger noe kriminelt bak, eller om forsvinningen har en uskyldig årsak. Meldingene kan være starten på en times jakt etter en obsternasig tenåring som har stukket av fra foreldrene, eller en samboer som havnet på et fuktig nachspiel og deretter på spontan heisatur til Thailand.

Enkelte savnetmeldinger kan i verste fall ende med funnet av en død person. Og så har man de etterlysningene der en savnet rett og slett bare vil stikke av for en god stund. Eller kanskje for alltid - og starte et nytt liv et helt annet sted.

Petra Pazsitka tilhører sistnevnte kategori.

Dukket ikke opp i brorens bursdag 26. juli 1984, mens Tyskland fremdeles var delt mellom Forbundsrepublikken i vest og DDR i øst, stoppet alle spor etter Pazsitka. [bilde=1, left, twelve]

Den 24-årige informatikkstudenten fra Braunschweig nord i Tyskland, hadde noen uker i forveien levert inn en 100-siders avhandling om programmeringsspråk.

Denne julidagen skulle hun til en tannlege i byen. Det var også siste gang noen så henne. Petra skal ifølge en venn ha forlatt tannlegekontoret rundt klokken 15 for å ta bussen til foreldrene som bodde i den nærliggende byen Wolfsburg. Hun ble meldt savnet da hun senere på kvelden ikke dukket opp i brorens bursdagsselskap. 

Da forsvinningen ble kjent, stod politiet uten ledetråder. Det ble straks satt i gang et omfattende søk etter den unge kvinnen, men uten resultat. Etterforskerne antok at hun hadde blitt utsatt for noe kriminelt.

Etterlyst på TV For ifølge de som stod 24-åringen nær, var det ingenting som tydet på at hun bare skulle bli borte etter eget ønske.

Forsvinningen skapte selvsagt store overskrifter. Det ble samlet inn informasjon fra teleoperatører og banker for å kartlegge mulige bevegelser, men Petra Pazsitka var som sunket i jorden.

Året etter henvendte politiet seg til det populære tv-programmet «Aktenzeichen XY ... ungelöst» for å holde saken varm og for å generere tips fra publikum. Programmet, som utelukkende tar for seg uløste forbrytelser, prøvde å gjenskape Petras bevegelser i timene før og etter at hun forsvant.

Men saken forble uløst

Politiet konkluderte med at Pazsitka etter all sannsynlighet var blitt drept og at de jaktet en ukjent gjerningsmann.

Tilsto drapet på Petra To år senere, i 1987, innrømmet en 19-årig snekkerlærling å ha drept Petra. Han satt da i varetekt - tiltalt og senere dømt for voldtekt og drap på en 14 år gammel jente som forsvant nær bussholdeplassen der Petra sist ble sett.

Det ble igjen satt i gang omfattende søk etter levningene til den unge tyske kvinnen. Men det ble aldri funnet noe lik.

Mannen trakk senere tilståelsen.  Pazsitka ble erklært død og saken ble henlagt i 1989 - samme år som Berlinmuren falt.
Men mysteriet Petra var ikke dødt. [sitat=1, left]

Etterforsket innbrudd For 26 år senere, i september 2015, blusset savnetsaken plutselig opp igjen da politiet nærmest snublet over den da 55-årige kvinnen da de skulle etterforske et innbrudd i Düsseldorf. Kvinnen som stod bak anmeldelsen utga seg for å være «fru Schneider».

Men da politiet ankom åstedet, viste det seg at navnet på inngangsdøra til boligen slett ikke var Schneider.

Da den middelaldrende kvinnen ble bedt om å vise fram legitimasjon, innrømmet hun sin sanne identitet: At hun var Petra Pazsitka - som alle trodde var død for lengst - og at hun hadde levd en løgn de siste 30 årene.

Politimennene fant det opprinnelige, utdaterte legitimasjonskortet i leiligheten hennes, og igjen ble bildet av det 24-årige, bebrillede ansiktet hennes klistret utover avisforsider verden over.

Årsaken til at Pazsitka ble identifisert så raskt, var rett og slett en byråkratisk blemme. Normalt slettes nemlig savnede personer fra det offentlige registeret når de blir erklært døde, men i tilfellet Pazsitka så skjedde ikke det.

Sparte opp penger Den sensasjonelle forsvinningssaken var nøye planlagt og iscenesatt av Petra Pazsitka selv. [faktaboks=1, right, eight]

Studenten hadde på forhånd spart opp 4000 tyske mark, det vil si rundt 18 000 kroner etter dagens kurs. Hun ga nøklene til studentboligen til en nabo, og ba vedkommende om å se etter undulaten mens hun var «bortreist».

Så flyttet hun inn i en leilighet hun leide i hemmelighet. Og vips - så var hun borte fra sitt gamle liv. Og håpet at hun aldri ville ble sett igjen.

For i løpet av de neste 30 årene levde Pazsitka nærmest som en spion som jobbet undercover. Hun fortalte ikke et eneste familiemedlem at hun var i live.

Hun hadde ikke personnummer og ingen offisielle dokumenter som førerkort eller pass. Hun levde under flere falske navn i flere tyske byer. De siste 11 årene bodde hun i Düsseldorf.

Jobbet svart Hun skal ha jobbet svart for å tjene til livets opphold. Hva slags arbeid, ville ikke politiet opplyse om. Hun gjorde alt som stod i sin makt for å holde seg i skjul fra omverdenen.

- Hun hadde ikke engang en bankkonto og betalt alle regninger med kontanter. Gjennom 40 års politiarbeid har jeg aldri opplevd noe lignende, sa talsmann for Braunschweig-politiet, Joachim Grande, til den tyske tabloidavisen Bild da den oppsiktsvekkende nyheten ble kjent i fjor høst.

Det var kanskje også nøkkelen til Pazsitkas vellykkede forsvinningsnummer. De digitale fotavtrykkene folk etterlater seg i dag, var nesten ikke-eksisterende på 80-tallet.

Dessuten trodde jo alle hun var død, så de sluttet å lete.  

Kald krig På bakgrunn av hennes kontantbaserte livsstil og tvingende ønske om full anonymitet, har enkelte medier i ettertid spekulert i om aktiviteter under den kalde krigen faktisk kunne være grunnen til at hun plutselig forsvant fra jordens overflate. [bilde=2, right, six]

Ifølge Grande, ville ikke Pazsitka forklare hvorfor hun levde under falskt navn eller hvorfor hun i det hele tatt forsvant sporløst. Det eneste hun ville si, var at vold, seksuelle overgrep eller familieproblemer ikke var årsaken.

- Faren hennes døde for noen år siden, men broren og mora hennes var i sjokk og gråt da de hørte nyheten om at hun var i live. Da hadde de gått rundt og trodd at hun var død i over 25 år, fortalte politimannen under en pressekonferanse i september i fjor.

Men Petra Pazsitka har enda ikke omfavnet broren eller sin 80-årige mor etter at hun dukket opp i levende live. Hun ønsker fremdeles ikke kontakt med familien sin eller offentligheten.

Ikke ulovlig Til tross for intens etterforskning og storstilte, kostbare leteaksjoner har politiet sagt at Pazsitka ikke vil bli gjort strafferettslig ansvarlig for sin egen forsvinning fordi hun i løpet av alle disse årene aldri hadde behov for å vise fram falsk dokumentasjon til det offentlige.

Og det å forsvinne fra søkelyset er ikke ulovlig. Men hun er nå erklært i live og offisielt registrert hos tyske myndigheter.

Pazsitkas familie har bedt politiet om å levere et brev til henne i håp om at hun en dag er klar for en gjenforening og vil fortelle om hvordan de siste tre tiårene av hennes mystiske liv har utartet seg.

Enn så lenge er hun stille og vil aller helst bare være i fred på sin hemmelige adresse et eller annet sted i Tyskland.

• Kilder: Bild, NBC News, Daily Mail, The Telegraph, Time, BBC

FUNNET: Petra Pazsitka ble avslørt ved en tilfeldighet i september 2015 da hun ringte politiet og utga seg for å være «fru Schneider» og ville anmelde et innbrudd i byen Düsseldorf (bildet). Foto: NTB SCANPIX / DPA
FUNNET: Petra Pazsitka ble avslørt ved en tilfeldighet i september 2015 da hun ringte politiet og utga seg for å være «fru Schneider» og ville anmelde et innbrudd i byen Düsseldorf (bildet). Foto: NTB SCANPIX / DPA Vis mer
DRIVER SAVNETORGANISASJON: Terje Heldal (50) fra Bergen startet organisasjonen Savnet i Norge i 2012 etter at han hadde sett oppsiktsvekkende mange private etterlysninger på Facebook. - Jeg syntes at det var merkelig at det ikke fantes noen sentral måte å spre disse etterlysningene raskt på. Dermed ble det til at jeg opprettet dette selv, sier Heldal til Dagbladet. Foto: PRIVAT
DRIVER SAVNETORGANISASJON: Terje Heldal (50) fra Bergen startet organisasjonen Savnet i Norge i 2012 etter at han hadde sett oppsiktsvekkende mange private etterlysninger på Facebook. - Jeg syntes at det var merkelig at det ikke fantes noen sentral måte å spre disse etterlysningene raskt på. Dermed ble det til at jeg opprettet dette selv, sier Heldal til Dagbladet. Foto: PRIVAT Vis mer