Petra er tilbake for fullt

Varselet om ekstreme værforhold opprettholdes.

MER REGN Det ser ikke lyst ut for de flomrammede i dag, men i morgen er det håp om bedre vær. Arkivfoto: Thomas rasmus Skaug / Dagbladet.
MER REGN Det ser ikke lyst ut for de flomrammede i dag, men i morgen er det håp om bedre vær. Arkivfoto: Thomas rasmus Skaug / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regn, regn og mer regn. Det er meldingen fra meteorologisk institutt torsdag morgen, som slår at ekstremværet Petra er tilbake for fullt etter gårsdagens «hviledag».

Du gjør med andre ord lurt i å ta med deg paraply om du skal forlate huset.

- Det er stort sett nedbør som preger værbildet. Noen steder vil det komme og gå litt, andre plasser vil det regne sammenhengende. Dette gjelder spesielt fra Oslo nordover mot Hedmark. Det regner i agderfylkene nå, men det er mulig det vil ta seg en pause og komme tilbake senere, sier meteorolog John Smits til Dagbladet.


32 mm siden midnatt Siden midnatt har det falt 25 mm nedbør på Kjevik i Kristiansand Landvik i Grimstad har fått 32 mm. Lenger nord er det derimot meldt oppholdsvær - enn så lenge.

- Nedbøren brer seg etter hvert nordover mot Trøndelag og det sørlige Nordland. Vinden vil øke på mot kuling en del steder.

Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremvarsel for fylkene fra Agder til Vestfold og Buskerud. I løpet av 24 timer torsdag er det ventet lokalt 50-70 mm nedbør i områdene Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud. Med tanke på alt regnet som har falt de siste tre dagene mener man at skadepotensialet er stort nok til at ekstremværvarselet opprettholdes.

- Det begynte allerede søndag, så det har vært tre dager med mye regnvær. Det var «litt hviledag» i går, men så kommer det mer. Det allerede fullt og ikke mer plass i vann, magasiner og elver. Alt som kommer nå bidrar til at vannstanden øker, sier Smits.

- Vær forsiktig Smits oppfordrer folk til å vise aktsomhet i møte med uværet Petra.

- Der det regner og er mye vann skal man være forsiktig når man er ute og kjører bil. Det hender noen prøver å kjøre på selv om veien er oversvømt og håper det går bra. Man kan aldri vite hvor dype slike dammer er, og man risikerer å bli stående med motorrommet fullt av vann.

Videre bør man være forsiktig i nærheten av strie elver.

- Man bør helst ikke gå for nær, det er fort gjort å ramle uti, og det er stri strøm. Elvebredden kan være sviktende, siden den er gjennomvåt. Og det er lurt å følge med på vannstanden og se om det begynner å stige.

Værutsiktene for morgendagen er heldigvis bedre.

- Det ser mye bedre ut for området som har hatt mye regn de siste dagene. Det er meldt oppholdsvær og sol, særlig i Agder og Telemark.