FLOMRAMMET: Skien er en av flere steder i landet hvor «Petra» har gjort sitt inntog. Flom og oversvømmelser kan gi forurenset drikkevann.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FLOMRAMMET: Skien er en av flere steder i landet hvor «Petra» har gjort sitt inntog. Flom og oversvømmelser kan gi forurenset drikkevann. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

«Petra» lager kvalm: Fare for tarmbakterier i drikkevannet

Tokke i Telemark allerede rammet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Flom medfører graving langs elvekanter, og det blir mye jordpartikler i omløp. Ved oversvømmelse i gjødsellagre, kommer tarmbakterier i vannet. Folk risikerer at drikkevannet blir forurenset, sier seniorforsker i Nibio, Hans Olav Eggedal, til Dagbladet.

Tidligere i dag ble det kjent at det er påvist E.coli-bakterier i drikkevannet i Tokke kommune i Telemark.

Det er drikkevannet i Dalen vannforsyningsområde som har fått bakteriene, melder Tokke kommune på sine nettsider.

Tokke kommune innfører derfor kokepåbud av drikkevannet, som følge av ekstremværet «Petra»s herjinger.

Økt risiko flere steder - Det hender seg også at industriområder blir oversvømt. Da kan vannet ta meg seg kjemikalier som ikke er bra, advarer Eggedal.

På sin hjemmeside skriver Mattilsynet at «Petra» gir økt risiko for forurensning av drikkevann i berørte områder.

- Flomsituasjonen etter store nedbørsmengder på Østlandet er alvorlig for kommuner i fylkene Telemark, Vestfold, Buskerud og deler av Oppland, heter det.

Mattilsynet ber folk følge med på informasjon fra sin kommune om flomsituasjonen og drikkevannet.

Kan forurense grønnsaker - Mange husstander i området har egen vannforsyning fra brønn, eller inntak fra innsjø eller bekk. Slike vannkilder er sårbare dersom det oppstår flom eller andre hendelser som kan forurense vannkilden. Har du privat vannforsyning, må du selv ha kontroll med at vannet ikke er helseskadelig å drikke, heter det.

Mattilsynet påpeker også at forurenset flomvann kan påvirke planter og grønnsaker, slik at det kan medføre helsefare å spise dem.

Forurenset flomvann kan også forringe kvaliteten på dyrefôr.

- Følger med på vannverkene Seniorrådgiver ved Mattilsynets hovedkontor, Morten Nicholls, sier de følger med på vannverkene som har krav på seg om å ha to hygieniske barrierer. Hvis noe går galt, for eksempel i forbindelse med flom, skal vannverkene ha en beredskapsplan de er i stand til å iverksette.

- Vi har forsøkt å kartlegge flomepisoder og om disse har ført til dårlig drikkevann. Vannverk med gode barrierer er i stand til å takle dårlig vær, kanskje til og med flom. Enkelte vannverk har ikke engang desinfiseringsanlegg. De ligger tynt an. Vi tar utgangspunkt i anlegg vi mener er for dårlig skodd. Dersom de ikke holder mål, kan vi gi dem pålegg om styrking, sier Nicholls.

Seniorrådgiveren sier vannverkene varsler Mattilsynet om de får inn dårlige vannprøver.

- Det er opp til vannverkseierne å være aktive og proaktive. Vi kan paminne dem om dette.