Petter (59) ville vært ufør uten håndproteser

Nå nektes pasienter i Norge å få samme operasjon. - Uforståelig, mener Odense Universitetshospital.

 - ALFA OG OMEGA:  Rørlegger Petter Fredriksen hadde i 2005 helt utslitte håndledd etter et belastende yrkesliv siden 1965. Derfor fikk han satt inn proteser, og i dag er han smertefri og i full jobb. Pasienter med samme problemer nektes nå disse protesene, og blir bare tilbudt avstiving av håndleddet. Foto: Jacques Hvistendahl
- ALFA OG OMEGA: Rørlegger Petter Fredriksen hadde i 2005 helt utslitte håndledd etter et belastende yrkesliv siden 1965. Derfor fikk han satt inn proteser, og i dag er han smertefri og i full jobb. Pasienter med samme problemer nektes nå disse protesene, og blir bare tilbudt avstiving av håndleddet. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som de fremste i Nord-Europa har håndkiruger ved Oslo universitetssykehus utviklet en egen protese som sørger for full beveglighet hos pasienter som trenger operasjon for slitte håndledd.

Siden januar 2011 har denne behandlingen vært stoppet, uten at overleger ved seksjon for overekstremitet og mikrokirurgi, som utfører operasjonene, forstår hvorfor.

- Alternativet ville være å stive av håndleddet, og da måtte jeg funnet meg et annet yrke. Det er helt på trynet at ikke andre får samme tilbud, sier opererte Petter Fredriksen til Dagbladet.

Avgjørende for yrke Han hadde jobbet som rørlegger i 40 år da håndleddene hans var så overbelastet og smertefulle at eneste utvei var operasjon. Da fikk han operert inn proteser, og siden har han jobbet 100 prosent.

- Den eneste forskjellen fra før operasjonen er at smertene er helt borte. Jeg har ikke hatt noen problemer, dette er alfa omega. Det er merkelig at det ikke legges til rette for at folk kan få fortsette i jobbene sine, sier han.

Protesen ble tatt i bruk i 2006, og siden det ikke har gått mange nok år for å vite resultatet av langtidsvirkningene, har pasientene alltid fått valget mellom dette, og avstivning, en svært sikker operasjon hvor bein fra hoftekammen flyttes til håndleddet - som blir ubevegelig.

- En hofteleddsprotese varer i tjue år. Det er derfor for tidlig å si hvor lenge en håndleddsprotese vil vare. Det er mulig pasientene trenger en ny håndleddsprotese om seks til ti år. Men det veit vi ikke noe om, sier håndkirurg ved St. Olavs hospital, Adalsteinn Odinsson, som tidligere sittet i styret i Norsk håndkirurgiforening.

Han mener det er en fordel å ha protese og ikke stive av håndleddet.

- Det er selvfølgelig ikke godt hvis innsettingen av protesen ved Rikshospitalet har stoppet helt opp.

BELASTENDE ARBEID:  I 2005, før operasjonen, var Petter Fredriksens håndledd så verkende at han ikke fikk sove om natta. Nå er han i fullt arbeid uten smerter. Han synes det er «helt på trynet» at andre pasienter ikke får samme behandling. Foto: Jacques Hvistendahl
BELASTENDE ARBEID: I 2005, før operasjonen, var Petter Fredriksens håndledd så verkende at han ikke fikk sove om natta. Nå er han i fullt arbeid uten smerter. Han synes det er «helt på trynet» at andre pasienter ikke får samme behandling. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Før behandlingen ble stoppet utførte seksjonen rundt 20 operasjoner i året, men overlegene mener det er behov for 100 operasjoner på landsbasis årlig.

I fjor skrev Dagbladet om Mai Fossumstuen, som plutselig ble nektet operasjon da hun lå klar i sykehussenga.

Ulogisk for danske eksperter Tune Ipsen er leder ved håndkirurgisk avdeling ved Odense Universitetshospital i Danmark, skandinavias største senter for håndkirurgi. De har brukt samme type håndprotese som Rikshospitalet siden 2006.

- Vi foretrekker å bruker protesene framfor avstivning i så mange tilfeller som mulig. Vi er veldig fornøyde, og resultatene er så gode at vi vil fortsette.

Ipsen sier at han og resten av miljøet på sykehuset er enige i at protesen er et bedre alternativ enn avstivning. I tillegg mener han at denne type håndleddsprotesene er minst like gode som andre tilsvarende produkter på markedet.

- Jeg kan ikke se noen grunn til at de ikke utfører disse inngrepene ved Rikshospitalet.

Stoppet på dagen Samme seksjon er rammet av en alvorlig arbeidsmiljøkonflikt, som beviselig har gått hardt ut over tilbudet til pasientene. Ifølge overlegene har antall polikliniske konsultasjoner blitt redusert med 33 prosent, dagkirurgi med 15 og operasjon på inneliggende pasienter med 11.

I fjor sa seks overleger ved seksjonen at de ikke orket tanken på å fortsette i jobbene sine, og at de mente eneste løsning var at lederen måtte gå. Dagbladet har sett dokumentasjon på at protesen har de riktige godkjenningene, og at retningslinjene gjennom personvernombudet ved sykehuset er ivaretatt.

Da svarte sykehuset ledelse at de rett og slett var uenige i hva disse instansene sa.

Vil ha loddtrekning Dagbladet har sett dokumentasjon på at protesen har de riktige godkjenningene, og at retningslinjene gjennom personvernombudet ved sykehuset er ivaretatt.

FORNØYD:  To stive håndledd er ikke forenelig med et yrke som rørlegger. Toalettbesøk og andre hverdagslige gjøremål blir vanskelig uten bevegelighet. Foto: Jacques Hvistendahl
FORNØYD: To stive håndledd er ikke forenelig med et yrke som rørlegger. Toalettbesøk og andre hverdagslige gjøremål blir vanskelig uten bevegelighet. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

I fjor begrunnet sykehuset ledelse stansen med at de rett og slett var uenige i hva disse instansene sa.

Nyinnsatt klinikkleder for kirurgi og nevrofag ved Oslo universitetssykehus, Olav Røise, mener håndleddprotesebehandlingen nå bør omorganiseres som en studie, hvor pasienten sjøl kan velge å delta.

Deretter vil sjukehuset foreta en loddtrekning hvor pasienten enten får protesen eller avstivning.

- Vi har mindre erfaring med slitasje av håndproteser enn med hofte- og kneproteser og derfor har seksjonsledelsen ment at videre bruk av protesen må skje som en del av et kontrollert studie, sier Røise.

Basert på tidligere erfaringer mener han det vil ta mellom seks måneder og et år å organisere studien.

Hofte- og kneproteser har mellom 95 til 98 prosent overlevelse etter ti år, og av 30 personer som fikk håndprotesen fra 26, fikk en person infeksjon. To fjernet protesen på grunn av smerter, men smertene vedvarte, og legene konkluderte derfor med at smertene skyldtes noe annet.

Ifølge operasjonslegene er det lett å gjøre om en mislykket håndleddsprotese til en avstivning.

Alvorlig konflikt Samme seksjon er rammet av en alvorlig arbeidsmiljøkonflikt, som beviselig har gått hardt ut over tilbudet til pasientene. Ifølge overlegene har antall polikliniske konsultasjoner blitt redusert med 33 prosent, dagkirurgi med 15 og operasjon på inneliggende pasienter med 11.

VIL HA FORSKNING:  - Vi har mindre erfaring med slitasje av håndproteser enn med hofte- og kneproteser og derfor har seksjonsledelsen ment at videre bruk av protesen må skje som en del av et kontrollert studie, sier nyinnsatt klinikkleder for kirurgi og nevrofag ved Oslo universitetssykehus, Olav Røise. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
VIL HA FORSKNING: - Vi har mindre erfaring med slitasje av håndproteser enn med hofte- og kneproteser og derfor har seksjonsledelsen ment at videre bruk av protesen må skje som en del av et kontrollert studie, sier nyinnsatt klinikkleder for kirurgi og nevrofag ved Oslo universitetssykehus, Olav Røise. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

I fjor sa seks overleger ved seksjonen at de ikke orket tanken på å fortsette i jobbene sine.