Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Petter Northugs promillekrasj dukker på mystisk vis opp i «Mission: Impossible»-dødsulykke

Fotografen: - Ka faen?

ULYKKE: I storfilmen «Mission: Impossible - Rogue Nation», blir det innfelte bildet brukt for å illustrere en krasj der presidenten i Malawi dør. Bildene er tatt av den Trondheims-baserte frilansfotografen Henrik Sundgård og viser promillekrasjen til Petter Northug. Foto: Tipser og Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ULYKKE: I storfilmen «Mission: Impossible - Rogue Nation», blir det innfelte bildet brukt for å illustrere en krasj der presidenten i Malawi dør. Bildene er tatt av den Trondheims-baserte frilansfotografen Henrik Sundgård og viser promillekrasjen til Petter Northug. Foto: Tipser og Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I storfilmen «Mission: Impossible - Rogue Nation», med Tom Cruise i hovedrollen, dukker det opp to bilder som mest sannsynlig er godt gjenkjennelige for de fleste nordmenn.

For å illustrere en bilulykke i Tyrkia der presidenten i Malawi blir drept, blir bildene fra Petter Northugs promillekrasj på Byåsen i Trondheim den 4. mai i fjor brukt.

BILDENE: Dette bildet, tatt av frilansfotograf Henrik Sundgård like etter Petter Northugs krasj 4. mai i fjor. Nå har de dukket opp i den amerikanske storfilmen «Mission: Impossible - Rogue Nation». Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpix
BILDENE: Dette bildet, tatt av frilansfotograf Henrik Sundgård like etter Petter Northugs krasj 4. mai i fjor. Nå har de dukket opp i den amerikanske storfilmen «Mission: Impossible - Rogue Nation». Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpix Vis mer

- Det er mine bilder. Det er det veldig liten tvil om, sier frilansfotograf Henrik Sundgård når Dagbladet viser ham funnet.

- Ka faen? Den Trondheim-baserte fotografen var en av de aller første på krasjstedet da han ankom omtrent ti minutter etter at Northug krasjet sin Audi A7 klokka 05.35 denne søndagsmorgenen. Han har ikke hørt noe om bruken av bildene i den amerikanske storfilmen, og skjønner nesten ingenting når Dagbladet forteller han om funnet.

- Ka faen? er Sundgårds første respons.

I STORFILM: Også dette bildet blir brukt for å illustrere dødsulykken. Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpix
I STORFILM: Også dette bildet blir brukt for å illustrere dødsulykken. Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har ikke hørt noe om det her, men det er de bildene jeg tok den dagen, sier han.

Sundgård rykker ut på svært mange ulykker i løpet av året, men hadde ingen anelse om at det var Petter Northug som krasjet da han rykket ut.

- Det hørtes ikke veldig alvorlig ut, men jeg var der likevel rett etter politiet. Jeg har ikke snøring på om det er tilfeldig om disse bildene er brukt. Det kan være det, eller at noen har sett dem og tenkt «disse må vi bruke» sier Sundgård.

Sundgårds bilder gikk verden rundt i dagene etter fyllekjøringen.

- De fleste har jo hørt om de bildene. Man kan trygt si de har gått Europa rundt. I sommer har jeg kjørt litt buss med turister fra blant annet Italia og Frankrike. Når jeg forteller dem at jeg har jobbet som fotograf, spør de om jeg har gjort noe kjent. Jeg sier Northug og de lurer på om det faktisk er sant, sier Sundgård.

Spesielt Etter at Sundgård ble kjent med saken i dag, kontaktet han det norske bildebyrået NTB Scanpix, som kjøpte bildene av Sundgård.
Bildene har sannsynligvis havnet i «Mission: Impossible - Rogue Nation» via byrået Sipa, som også selger til filmproduksjoner.

Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet å få kontakt med den amerikanske distributøren av filmen, studioet Paramount. Den norske distributøren av filmen, United International Pictures, kjenner ikke til bruken av bildene.

OVERRASKET: Frilansfotograf Henrik Sundgård er overrasket over at hans bilder av Petter Northugs ulykke er med i storfilmen «Mission: Impossible - Rogue Nation». Foto: Privat
OVERRASKET: Frilansfotograf Henrik Sundgård er overrasket over at hans bilder av Petter Northugs ulykke er med i storfilmen «Mission: Impossible - Rogue Nation». Foto: Privat Vis mer

- Jeg lurer på hvor mange millioner som ikke vet at disse bildene er fra Northugs kollisjon. Det er spesielt, og jeg vet ikke hvorfor akkurat disse bildene er brukt. Kanskje fordi det er en dyr bil? sier Sundgård.

Dagbladet har vært i kontakt med Petter Northugs manager Are Sørum Langås. Han ønsker ikke å kommentere saken.

Audi A7-en Northug krasjet - en sportback dieselbil med 210 hestekrefter - kostet en million kroner da Northug fikk den utlevert i 2012. Northug ble målt til 1,65 i promille da han krasjet luksusbilen, og ble dømt til 50 dagers ubetinget fengsel. Han sonet ferdig straffen da han gikk 50 dager med fotlenke i mai og juni i år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!