Petter Stordalen er blant Vings nye eiere

Konkursen i september førte til reisekaos. I dag ble de nye eierne av Ving presentert, og der dukket hotellkongen Petter Stordalen opp. Han har kjøpt 40 prosent av Ving.

NY VING-EIER: Onsdag ble en lykkelig Petter Stordalen annonsert som en av de nye eierne av reiseselskapet Ving. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vinggruppen i Norden, som består av Ving Norge, Ving Sverige, Globetrotter, Spies i Danmark, Tjäreborg i Finland samt Thomas Cook Airlines Scandinavia, kunngjorde sine nye eiere i dag.

Eierne ble presentert av Vinggruppens CEO, Magnus Wikener, på en pressekonferanse på Vinggruppens hovedkontor i Stockholm klokka 10.

Wikener forteller at det var viktig for dem å finne eiere med strategisk kompetanse som ville bli langsiktige og gode eiere av reisegiganten. En eier som er villig til å skyte inn kapital og fylle de hullene som oppsto i konkursen.

- Jeg er glad, takknemlig og stolt for å få presentere en person som er kjent for mange. Velkommen til Petter Stordalen, sier Wikener.

- Mye hjerte

- I dag må dere lide med min «svorsk». Den er definitivt ikke like bra som Skavlans, men den får jobben gjort, sier Stordalen til latter fra salen.

Før Stordalen dukket opp, meldte flere medier om at det var nettopp han som hadde kjøpt Ving, sammen med to andre oppkjøpsfond.

Stordalens forteller at hans selskap Strawberry kjøper opp hele chartervirksomheten til Thomas Cook i Norden, sammen med oppkjøpsfondene Altor og britiske TDR Capital.

- Denne dealen er spesiell. Den forener hjerte og hjerne. Jeg har mye hjerte, og har fått med et par partnere som har mye hjerne. Det er en perfekt kombinasjon, sier Stordalen.

Det har vært spekulasjoner i media rundt hvem som ville kjøpe reisegiganten. «Eventuelle rykter og spekulasjoner vil ikke besvares på forhånd», sto det i invitasjonen til presentasjonen av de nye eierne.

- At det ikke har blitt spekulasjoner over at vi var inne, det er jeg overrasket over. Vi, fra dag én, så mulighetene, sier Stordalen.

Strawberry Group og Altor kjøper 40 prosent hver av selskapet, og TDR Capital kjøpe de resterende 20 prosentene.

GÅSEHUD: - Når jeg kom ned trappa, kjente jeg at jeg fikk gåsehud, sa Stordalen da han kom opp på scenen. Her er han avbildet sammen med Magnus Wikener. Foto: Scanpix
GÅSEHUD: - Når jeg kom ned trappa, kjente jeg at jeg fikk gåsehud, sa Stordalen da han kom opp på scenen. Her er han avbildet sammen med Magnus Wikener. Foto: Scanpix Vis mer

Jobber reddes

- Hva koster det å kjøpe dette her, da, spør pressen.

- Noen vil sikkert si for mye. Jeg sier at gull, det kan du aldri kjøpe for dyrt. Hva er så prisen. Vi har sagt at vi går ut med det vi har fasilitert, og det tallet er seks milliarder kroner, svarer Stordalen.

- Jeg er utrolig glad for at Stordalen, Altor og TDR blir våre nye eiere. Deres store bransjekompetanse og finansielle styrke gir oss den langsiktige stabiliteten vi trenger ­- og i tillegg helt nye muligheter for å utvikle utvalget for kundene våre framover, sier Wikener, konsernsjef i Vinggruppen i Norden, i en pressemelding.

Denne avtalen betyr også at jobben til de drøyt 2300 personene som jobber i Vinggruppen, inklusive flyselskapet deres, reddes.

Under pressekonferansen kommer det også fram at flyselskapet bytter navn til Sunclass Airlines.

- Jeg vil rette en stor takk til alle gjestene våre som har vist oss en enorm støtte i de siste ukene. Sammen med de nye nordiske eierne skal vi nå fortsette å gi dem de beste ukene i året, sier han.

Spekulasjoner

Ving bekreftet i begynnelsen av oktober at det hadde kommet et bud på virksomheten, men uten å spesifisere hvem budgiveren var.

Tidligere denne måneden meldte Finansavisen at Fosun Group, som var største aksjonær i Thomas Cook med nær 15 prosent av aksjene, var i samtaler med ledelsen om å overta den lønnsomme nordiske delen av Ving.

Ifølge Sky News skal det britiske equity-fondet Triton Parters også ha vist interesse for den nordiske Vinggruppen. Fondet la inn et bud allerede før sommeren som Thomas Cook seinere opplyste at de vurderte.

23. september søkte Ving-eier Thomas Cook Group om konkurs. Konkursen førte til reisekaos også for den nordiske virksomheten.

Det er konkursboet til Thomas Cook i Storbritannia som står for salget. Ving Norge inngår i det nordiske reisekonsernet Thomas Cook Northern Europe, som igjen er eid av det konkursrammede britiske selskapet.

Saken oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer