Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Petter tapte for storebror Fred.

Eldstemann tok siste stikk i den bitre striden mellom brødrene Fred. og Petter Olsen om deling av familieformuen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag sendte Fred. Olsen ut en pressemelding der det blir opplyst at Fred. Olsen Trading a.s. og Fred. Olsen personlig er frifunnet for samtlige krav som var reist mot dem fra Petter Olsens side.

Kort tid etter sendte Petter Olsen ut sin pressemelding der han opplyser at A/S Petter Olsen og han selv tar voldgiftsrettens avgjørelse til etterretning. Petter Olsen fastholder imidlertid at voldgiftsdommen innebærer at det ikke er skjedd noen endringer i Petter Olsen-familiens posisjoner i forhold til trusten Ptarmigan. Petter Olsen-familien vil fortsatt ha alle rettigheter som begunstiget under trusten, heter det. Det er med andre ord kravet om en deling av milliard-trustens midler Petter Olsen ikke har nådd fram med.

Seks ukers dragkamp

Den private voldgiftssaken ble innledet i Oslo i midten av oktober i fjor, og pågikk i seks uker før retten trakk seg tilbake. Opprinnelig var det enighet om at voldgiftsavgjørelsen ikke skulle offentliggjøres, men da resultatet ble at Petter Olsen verken får innsyn eller noen deling av trusten Ptarmigan, kunne Olsen-dynastiet trygt offentliggjøre resultatet likevel.

Trusten Ptarmigan er registrert i Lichtenstein og har en antatt verdi på rundt 4 milliarder kroner. Trusten eier 75 prosent av klokkefabrikken Timex, i tillegg til spanske eiendommer og ferger.

Da de to brødrene høsten 1997 kom fram til et forlik om den norske delen av familieformuen, fikk Petter Olsen utskilt verdier for i alt 3 milliarder kroner. Disse midlene kunne han fritt forvalte i sitt eget selskap. Derimot ble verdiene i trusten holdt utenfor forliket. Denne delen av familieformuen skulle etter forliket avgjøres ved voldgift. Da forliket var gjennomført skrev NTB at «slik denne stiftelsen er opprettet vil Petter Olsen neppe noen gang få annet enn et visst utbytte av virksomheten». Det er dette som nå slås fast i voldgiftsdommen.

Bitter familiefeide

Petter Olsen hadde også reist erstatningskrav mot sin eldre bror og det selskapet Fred. Olsens datter, Anette Olsen, nå leder. Heller ikke på dette punkt nådde han fram. «På grunn av tvil i tilknytning til ett punkt ble Fred. Olsen imidlertid ikke tilkjent saksomkostninger», heter det i pressemeldingen fra Fred. Olsen Trading a.s.

Dermed er det endelig klarlagt at et meget likvid Fred. Olsen Trading a.s. under ledelse av datteren Anette kan føre det tradisjonsrike familieselskapet videre. Petter Olsen har på sin side nettopp varslet at han trekker seg fra styrene i de viktigste Fred Olsen-selskapene. Bruddet mellom de to familiegrenene er endelig og absolutt.

Det eneste som nå kan ødelegge nattesøvnen for 70 år gamle Fred. Olsen er skattemyndighetene som ikke har helt den samme oppfatning av trusten Ptarmigan som voldgiftsdomstolen har hatt. Oslo byrett har gitt skattemyndighetene medhold i at trustens verdier bør skattlegges i Norge, men saken skal endelig avgjøres i Høyesterett.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling