Petters siste triumf

INVERNESS (Dagbladet): Petter Thoresen (33) avsluttet sin karriere som den begynte: Med gull. I går løp vår siste store o-konge sitt internasjonale avskjedsløp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han var en avgjørende brikke for Norges gedigne stafettsuksess, og tok sitt femte VM-gull. Etterpå strømmet tårene.

- Dette ble sterkt. Jeg hadde satset ekstra hardt mot mitt avskjedsmesterskap, og var veldig skuffet over resultatene i de to individuelle løpene (6. og 7. plass). Derfor var jeg ekstra tent i dag. Vi har misset mange ganger, men denne gangen ville vi vinne, sier Petter.

Nesten krise

Han hadde et glimrende utgangspunkt etter at VM-debutantene Tore Sandvik (27) og Bernt Bjørnsgaard (26) hadde ført Norge opp i ledelsen etter to etapper.

- Jeg bommet skikkelig på 1. post og ble hentet igjen av Finland (Mikael Boström). Akkurat da var det krise. Så tok jeg meg inn, løp helt sikkert resten av de 8,2 km og følte meg nesten som en konge.

Så trygt, og med en slik følelse, har jeg sjelden løpt, sa dagens midtpunkt, som sendte ankermannen Bjørnar Valstad ut med to minutters ledelse. Det var nok.

Norge vant alle VM-stafettene på 1980-tallet. Den siste var i Sverige i 1989, da Petter debuterte internasjonalt.

- Vi bestemte oss i høst for at denne gangen skulle vi ta tilbake stafetthegemoniet. Under ledelse av landslagstrener Erlend Slokvik (38) har vi arbeidet bevisst med stafett-taktikk og mot dette målet, derfor er det ekstra herlig å nå det, sier Petter, som trygt kan abdisere: De tre andre på laget fortsetter mot VM i Finland i 2001.

Jublende Hanne

Det ble gull også i kvinneklassen, men men mindre margin. Hanne Staff (27) er litt ute av form etter en del skader i år, og mistet noe av balansen da hun bommet på 1. post på siste etappe.

- Da fikk jeg all verdens tanker i bakhodet. Verst var det om jeg skulle ødelegge for jentene. Særlig for Hanne (Sandstad). Hun har vært med og blitt nummer tre ganger i VM-stafetter, i tillegg til en individuell sølv- og bronsemedalje, tenk om jeg skulle ødelegge for henne det som også var hennes aller siste internasjonale løp, sa Hanne.

Hun løp direkte fra finske Johanna Askloöf de siste kilometerne, og sørget for at Norge tok dobbeltseier.