Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pettersen: - Glad for innstillingen til ny Oslo-biskop

Men feirer ikke ennå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirkerådets direktør Erling J. Pettersen er glad for innstillingen til ny Oslo-biskop, men har på ingen måte innledet noen feiring. Først når alle anbefalinger er gitt, vil regjeringen utnevne ny biskop i Oslo.

Kirkerådets leder Thor Bjarne Bore tror ikke det vil skape problemer for regjeringen at Kirkerådet er delt på midten i synet på hvem som bør bli ny biskop i Oslo etter Gunnar Stålsett.


- Kristenfolket har ulike oppfatninger av spørsmålet. Kirkerådets innstilling reflekterer bare stillingen i kristenfolket, bemerket Bore etter at Kirkerådet tirsdag med én stemmes overvekt anbefalte at Kirkerådets direktør Erling J. Pettersen bør bli ny biskop i Oslo.

Pettersen fikk åtte stemmer, mens et mindretall i Kirkerådet går inn for at Borg-biskop Ole Christian Kvarme blir ny Oslo-biskop. Kvarme fikk sju stemmer fra Kirkerådets 15 medlemmer.

Ikke klar til å feire

- Jeg er glad for innstillingen, men har på ingen måte innledet noen feiring. Avgjørelsen er fortsatt helt åpen. Først når bispene og Oslo bispedømmeråd har gitt sine anbefalinger, har regjeringen et grunnlag for den endelige avgjørelsen, sier Kirkerådets direktør Erling J. Pettersen til NTB.

Han sier han hele tiden har regnet med et jevnt løp i Kirkerådet.

- Jeg var spent på avstemningen, fordi de fire kandidatene har sterk støtte i Kirken samlet sett, sier han.

Pettersen vil ikke spekulere i hvorfor flertallet i Kirkerådet ønsker ham som Stålsetts arvtaker, men sier han regner med at avgjørelsen ble tatt etter en helhetsvurdering.

Avgjørelse i mars

Regjeringen utnevner den nye Oslo-biskopen i mars, etter at også Oslo bispedømmeråd og bispekollegiet har avgitt innstilling i saken. Oslo bispedømmeråd avgir innstilling 21. februar. Bispekollegiet legger fram sin anbefaling dagen etter.

- Det er legitimt og greit at kristenfolket er delt i spørsmålet om hvem som bør bli ny Oslo-biskop. Jeg tror ikke det vil skape problemer for regjeringen at Kirkerådet er delt i spørsmålet. Begge kandidatene har et godt kirkelig votum, og Kirkerådet kan leve godt med utfallet, uansett om Kvarme eller Pettersen blir utnevnt, sier Kirkerådets leder Thor Bjarne Bore.

Bore sier Kvarme har sin sterkeste støtte blant proster og teologiske professorer, mens Pettersen synes å ha sterkest støtte i menighetsrådene. Bore legger til at det ikke var mye debatt om teologiske spørsmål på Kirkerådets møte tirsdag. Kirkerådet vil senere, fram mot 22. februar, utarbeide en begrunnelse for sin innstilling tirsdag der direktør Erling J. Pettersen anbefales utnevnt.

(NTB)