KJEMPER VIDERE: - Det er veldig mange som tror at det ikke lenger er noe problem å være skeiv, sier leder i Foreningen FRI, Ingvild Endestad. I den nye kampanjen "gåformeg" forteller norske kjendiser historien til nordmenn som fortsatt finner det problematisk å tilhøre seksuelle minoriteter og kjønnsminotoriteter. Video: Foreningen FRI. Vis mer

Petterson: - Jeg husker at min mor fortalte meg at de homofile hun visste om bodde i et sauefjøs - fordi ingen ville leie ut til dem da hun var ung

Norske kjendiser fronter ny holdningskampanje for Pride.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi må fortsette å vise at det er verdt å fighte. Det har vært en lang, lang fight i Norge også, sier Tore Petterson til Dagbladet.

Petterson, best kjent fra «Sofa», «Skal vi danse» og kjendis-«farmen», er en av et utvalgt knippe norske kjendiser som fronter Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfolds (FRI) nye kampanje, "gåformeg".

Han mener det er viktig å vise at mye holdningsarbeid gjenstår i kampen om aksept for mennesker som bryter med normer for kjønn og seksualitet.

Vanskelig valg: - Ethvert menneske som velger å gå ut med sin historie og sin legning gjør seg selv mentalt og følelsesmessig klar for at man kanskje aldri får se familie og venner igjen. Med det valget sier man «dette er viktigere», og det tar tid, sier Petterson til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. 
Vanskelig valg: - Ethvert menneske som velger å gå ut med sin historie og sin legning gjør seg selv mentalt og følelsesmessig klar for at man kanskje aldri får se familie og venner igjen. Med det valget sier man «dette er viktigere», og det tar tid, sier Petterson til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.  Vis mer

- Jeg husker at min mor fortalte meg at de homofile hun visste om bodde i et sauefjøs - fordi ingen ville leie ut til dem da hun var ung, forteller han.

Varmer opp til pride

Kampanjen ble lansert tirsdag denne uka i forkant av årets Pride-parader, som vil gå av stabelen rundt om i landet gjennom sommeren.

Jonas Gahr Støre, Linnea Myhre, Sigrid Bonde Tusvik, Maria Mena, Knut Nærum og Thomas Hayes er noen av flere kjendiser som har valgt å fortelle historiene til anonyme nordmenn som finner det vanskelig å bryte med normer for kjønn og seksualitet i Norge.

Se video øverst i saken!

Pride feires i alle de store norske byene, med Bergens «regnbuedager» som først ute 3.juni. Den største paraden er ventet i Oslo 1.juli.

Stigmatisert minoritet

I en av videoene kan man se Petterson fortelle historien til en ikke-binær 17-åring fra Østfold, som fikk beskjed om å ikke fortelle det videre til noen da hen fortalte foreldrene om sin kjønnsidentitet.

Å være ikke-binær betyr at man ikke identifiserer seg som mann eller kvinne, eventuelt står utenfor kjønn totalt.

Petterson er selv åpent homofil og var fornøyd med å fremme historien til en minoritet han selv mener fortsatt stigmatiseres i det norske samfunnet.

- Homokampen ligger mange mil foran kampen transpersoner kjemper i dag. Det finnes for lite informasjon, eksempelvis er det like mye om transseksualitet i seksualundervisningen nå som det var om homoseksualitet da jeg gikk på skolen, påpeker han.

37-åringen mener kampanjen "gåformeg" er viktig for å vise innbyggerne i Norge og resten av verden at man må fortsette å kjempe for likeverd.

- En slik historie er vanskelig for mange å svelge. Det handler ikke om at man skal godta, det handler om at alle skal få lov til å være den personen de er, fastslår han.

- «Det kunne vært meg»

- Vårt hovedbudskap er å vise at hver eneste grunn til å la være faktisk er en grunn til å delta. Hver person som ikke tør, skal vite at de har noen som tør for dem, sier leder i Foreningen FRI, Ingvild Endestad til Dagbladet.

Klart budskap: - Vi har jo i veldig mange år hatt et budskap om at man skal gå i paraden for alle dem som ikke kan, fordi man selv kan. I år er det virkelige personer som går for virkelige personer som ikke kan både her hjemme og internasjonalt, sier Ingvild Endestad til Dagbladet. Foto: Foreningen FRI. 
Klart budskap: - Vi har jo i veldig mange år hatt et budskap om at man skal gå i paraden for alle dem som ikke kan, fordi man selv kan. I år er det virkelige personer som går for virkelige personer som ikke kan både her hjemme og internasjonalt, sier Ingvild Endestad til Dagbladet. Foto: Foreningen FRI.  Vis mer

Endestad forteller om massiv respons på kampanjen.

- Det er mange som forteller at «denne historien kunne vært meg». Andre som har tatt kontakt er folk som aldri har gått i paraden før, men som i år skal gå for første gang. Folk har tatt til tårene og kjent på at det virkelig betyr noe for dem, forteller hun.

Historiene har organisasjonen samlet inn gjennom våren, og FRI har fått inn over 100 til sammen.

- Det har kommet inn 40 bare på tirsdag. Et annet viktig element ved denne kampanjen er at dette er personer som kanskje ikke har familie eller nærmiljø som kan stille opp for dem. Og her får de muligheten til å se at andre gjør det, sier Endestad.

-Skulle bare mangle

Tidligere blogger og forfatter Linnea Myhre leser i kampanjen opp historien til en lesbisk kvinne fra Akershus, som forteller at flere av vennene hennes fortsatt mener at homofili er en sykdom.

Fronter kampanjen: Forfatter Linnea Myhre håper kampanjen kan føre til en holdningsendring i Norge. Foto: Foto: Jørn H Moen / Dagbladet.                   
Fronter kampanjen: Forfatter Linnea Myhre håper kampanjen kan føre til en holdningsendring i Norge. Foto: Foto: Jørn H Moen / Dagbladet.                    Vis mer

- Det finnes så mange mennesker der ute som ikke tør være seg selv, fordi det fortsatt finnes så mange som ikke aksepterer at folk er forskjellige. Jeg er med på å kjempe for at det skal bli lettere å tørre og være den man er. Det skulle jo egentlig bare mangle, sier Myhre til Dagbladet.

Hun forteller at hun alltid bare har stått og sett på Pride-paraden, uten å tenke over hvor mye mer det hadde betydd hvis hun var en del av den.

- Jeg har forstått hvor viktig det er å vise at man er en del av kampen, heller enn å stå se på. Å ha gode holdninger er vel og bra, men hvorfor ikke rope det høyt og kanskje bidra til at andre kan oppnå det samme? spør Myhre.

Vil hjelpe folk å forandre

De siste månedene har en rekke medier rapportert om konsentrasjonsleirer for homofile i Tsjetsjenia, og i forrige uke ble to unge menn slått med spanskrør offentlig i Indonesia, dømt for homofili.

På tross av en forverret situasjon for homofile i en rekke land, mener Endestad det er viktig å fremheve problematikken som finnes på hjemmebane.

- Det er veldig mange som tror at det ikke er noe problem lenger å være skeiv, fordi vi har så mange rettigheter på plass og har kommet så langt med likestillinga. Vi ønsker å synliggjøre de ulike problemene som fortsatt finnes og menneskene som begrenses av dem, sier hun til Dagbladet.

Hun mener hendelsene tilknyttet skeiv problematikk internasjonalt kan gjøre at folk kan føle seg handlingslammet, fordi sakene er store og vanskelige å ta inn over seg.

- Alt hatet og nyheter om forfølgelse påvirker oss som tilhører den minoriteten. For noen av oss kan det føles utrygt, og vi trenger at andre står opp og sier ifra, understreker Endestad.

FØLGER SHARIALOV: To menn i provinsen Aceh i Indonesia mottar straffen på 83 stokkeslag hver etter å ha blitt dømt for homofili av en sharia-domstol. Avstraffelsen skjer offentlig, og skal minne andre innbyggere i provinsen på å ikke bryte loven. Les mer: Video: NTB Scanpix. Vis mer Vis mer