Coronaviruset:

Pfizer: Klar for å sende vaksiner

Bare timer etter at Pfizer får en eventuell godkjenning av sin coronavaksine, er legemiddelselskapet klar til å sende ut 20 millioner vaksinedoser, forteller direktør.

KLARE: Pfizer forteller at de er klare til å sende ut vaksiner bare timer etter en eventuell godkjenning. Foto: NTB
KLARE: Pfizer forteller at de er klare til å sende ut vaksiner bare timer etter en eventuell godkjenning. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Legemiddelskapet Pfizer forteller at de «klare» til å distribuere sin coronavaksine bare timer etter at de får en eventuell godkjenning.

Allerede har selskapet produsert over 20 millioner vaksinedoser.

I et intervju med Sky News forteller Pfizer-direktør Albert Bourla at selskapet «veldig, veldig snart», vil søke om formelle godkjenninger fra verdens myndigheter.

- Lyset er reelt. Det er lys i enden av tunnelen, sier Bourla til Sky News.

KAPPLØP: Ass. helsedirektør i Helsedirektoratet Espen Rostrup Nakstad om vaksine-kappløpet som pågår for tiden. Vis mer

95 prosent effektiv

Pfizer har nylig avsluttet den siste fasen - fase tre - i uttestingen av coronavaksinen de har utviklet i samarbeid med tyske BioNTech.

Tallenes tale er klare:

Selskapet opplyser at vaksinen deres er 95 prosent effektiv, en effektivitetsgrad Bourla beskriver som «spektakulær».

- Det er et stort øyeblikk for vitenskapen, men enda viktigere, et stort øyeblikk for menneskeheten.

LEGE FORKLARER: Lege og doktorgradskandidat Ane Marie Anderson fra Oslo Universitetssykehus svarer på de ulike konspirasjonsteoriene om vaksine som florerer i ulike kanalarer på nettet. Video: Faktisk.no. Reporter: Øystein Tronsli Drabløs. Foto: Dea Hovet Vis mer

1,3 milliarder doser

Han kommer likevel med en oppfordring om tålmodighet.

Selskapet regner bare med å kunne produsere ytterligere 30 millioner doser i løpet av 2020, men planlegger å produsere hele 1,3 milliarder doser i løpet av 2021.

Storskalaproduksjon vil ikke begynne bør Pfizers vaksine får tilstrekkelig med godkjenninger fra verdens myndigheter.

- Jeg tror at andre halvdel av 201 kommer til å bli en helt annen opplevelse for mange av oss, sier Bourla videre til Sky News.

CORONAVAKSINE: Det europeiske smittevernbyrået starter nå godkjenningsprosessen av en tredje coronavaksine. Den nye vaksinen er produsert av det spanske firmaet Moderna Biotec. Vis mer

- Ikke slutten

I slutten av august advarte WHOs Europa-sjef, Hans Kluge, mot å tro at en vaksine vil løse coronapandemien.

Han understreket at man på daværende tidspunkt ikke visste nok om potensielle vaksiners effekt på de ulike aldersgruppene, noe man for øvrig heller ikke gjør i dag, og pekte videre på den logistiske utfordringen verden står overfor dersom vi må ta i bruk ulike vaksiner.

- Jeg hører hele tida at «vaksinen vil bli slutten på pandemien». Selvfølgelig ikke! sa Klunge blant annet til nyhetsbyrået AFP og fortsatte:

- Slutten på denne pandemien er det øyeblikket vi som samfunn lærer oss å leve med dette. Det er avhengig av oss, og det er faktisk en ganske positiv melding.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer