Pfizer-vaksinen kan lagres i kjøleskap en måned

EUs legemiddelbyrå sier Pfizer-vaksinen kan lagres i kjøleskapstemperatur i opp mot en måned. Det kan føre til at færre doser må kastes, sier Espen Nakstad.

KAN LAGRES I KJØLESKAP: Pfizer-vaksinen kan lagres opptil en måned i kjøleskap, fastslår det europeiske legemiddelbyrået. Foto: Behrouz Mehri/AP/NTB
KAN LAGRES I KJØLESKAP: Pfizer-vaksinen kan lagres opptil en måned i kjøleskap, fastslår det europeiske legemiddelbyrået. Foto: Behrouz Mehri/AP/NTB Vis mer
Publisert

Den siste tiden er det blitt gjort flere undersøkelser av hvorvidt Pfizer-vaksinen kan lagres enklere enn hva som har vært tilfellet så langt. Vaksinen, som er blitt EUs foretrukne, måtte først lagres i spesialfrysere som holdt 60 til 90 kuldegrader.

Senere kom legemiddelbyrået EMA fram til at den kunne lagres i vanlige frysere, og nå slår legemiddelbyrået fast at vanlige kjøleskap holder, så sant vaksinen ikke lagres i mer enn én måned. Vaksineglassene må være uåpnet.

Det vil gjøre det langt lettere å distribuere vaksinen. Behovet for lagring i svært kalde temperaturer har vært en av årsakene til at vaksiner som AstraZeneca er blitt foretrukket i blant annet Covax-samarbeidet.

Også i Norge har lagringsproblemer skapt noen utfordringer, men assisterende helsedirektør Espen Nakstad tror ikke det blir avgjørende for den norske vaksineringen at vaksinen altså kan lagres lettere.

– Dette er gode nyheter, selv om det nok ikke er veldig avgjørende for det norske vaksinasjonsprogrammet. Men det gjør at man får noe større fleksibilitet ute i kommunene, og risikoen for å kaste vaksinedoser blir mindre, sier Nakstad til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer