PGS i fokus

Med dårlige Cisco-resultater er vel all elendigheten ute. Men skal markedet opp av den grunn? Følg med RCL, PGS og Opticom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Som ventet ble det fall for teknologiaksjene i USA igår . Men n år selve IT-yndlingen Cisco skuffer markedet med svakere resultat enn ventet, da er vel det aller meste av dårlige nyheter ute?

Det virket i alle fall som om markedet syntes det. Cisco falt riktignok 13 prosent, men resten av markedet ble etterhvert mindre opptatt av Cisco-tallene og utsagnene om at salget i de to neste kvartalene kunne bli flatt: Cisco er som alle andre selskaper likevel.

Nasdaq mer enn halverte seg fra toppen ifjor, og utviklingen gjennom fjoråret viser virkelig hvordan aksjekursene er på topp når optimismen er det - og i bunn når pessimismen råder. Ifjor på denne tiden viste de fleste selskapene, og da spesielt teknologiselskapene, aksellerende vekst. Så bra var veksten at analytikerne hele tiden måtte oppjusterte vekstanslagene. Men i stedet for å si at dette blir toppintjeningen, økte man bare resultatestimatene for de neste årene også. Og med økte estimater, mente man dette fortjente høyere P/E-multipler. Resultatet ble en boble som sprakk. Så når høsten kom og Nasdaq allerede hadde falt 30-40 prosent kom en rekke andre dålige nyheter for det amerikanske aksjemarkedet. Presidentvalget var ikke avklart. Oljeprisene varbrekordhøye, opp mot 40 dollar fatet. Sentralbanken var fortsatt innstilt på å heve rentene, og enkelte land, spesielt Argentina og Tyrkia var i store finansielle

Alt dette tynget selvsagt markedet, og Nasdaq fortsatte å falle gjennom høsten. I desember bedret riktignok ble flere av forholdene seg, men kursene fortsatte å falle inntil den amerikanske sentralbanken kuttet rentene overraskende med 50 basispunkter den 3. januar.Siden da har Nasdaq steget 13,7 prosent.

Det meste av dårlige nyheter er nok ute nå, men det betyr ikke automatisk at Nasdaq skal rett opp igjen. De færreste synes teknologiaksjene fremstår som spesielt billige for tiden tross kursfallet. Det ligger nemlig fortsatt høye vekstforventninger priset inn i Nasdaq.

En sannsynlig utvikling er derfor at inntjeningen må "jobbe inn" prisingen. Etter fjorårets nedtur vil nok markedet "se" inntjeningen før de hiver seg inn i teknologiaksjer. På den annen side var det nettopp nølernes sene entré i teknologiaksjer ifjor vinter som dro prisingen i himmelen. De barskeste investorene venter ikke med å kjøpe aksjer til oppgangen i resultatene meldes over skjermen!

Hvor sterkt markedet er, får vi de første indikasjonene på de nærmeste ukene. Da kommer nemlig noen meget store emisjoner og børsnoteringer.

Børsnoteringene har en sterk tendens til å være medsykliske. Det vil si at når emisjonene og børsnoteringene står i kø er man farlig nær en topp i aksjemarkedet. Når køen er liten eller borte, som den var på slutten av fjoråret, er man nær en bunn.

Det har ikke vært fryktelig mange børsnoteringer i USA i år. Her hjemme har vi hatt et par emisjoner, i Fast og TeleComputing, som bekrefter at sentimentet i aksjemarkedet er bedre. I USA kommer det nå to mega-emisjoner.

Den ene er KPMG, en av de fem store revisjons- og konsulentselskapene i verden. Selskapet skal nå på børs og i den forbindelse skal det hentes inn 2,1 milliarder dollar i en emisjon.

Men det blir peanøtter mot emisjonen som Lucent planlegger i forbindelse med børsnoteringen av datterselskapet Agere Systems. Hele 7,4 milliarder dolllar, eller 65 milliarder kroner, vil Agere hente inn. Det blir i så fall den neste største børsnoteringen i USAs historie. Agere representerer den spennende optiske virksomheten i Lucent.

Her i Europa står en rekke telekom-selskaper klare til emittere akjer og obligasjoner. Det er å håpe at emisjonsmarkedet fortsetter bedringen gjennom året. Nettopp tilgang på kapital kan forhindre en større effekt av den oppbremsningen man ser i amerikansk økonomi.

Oppbremsningen i økonomien har møbelprodusentene i USA fått merke. Ekornes sin konkurrent La-Z-Boy kom sent igår med sitt resultat for fjerde kvartal. Resultat per aksje på 27 cent var i nedre del av det intervallet som selskapet antydet ved sitt resultatvarsel i desember ifjor.

Møbelaksjene har steget bra den siste måneden i den tro at det verste nå er over. Denne type aksjer pleier dessuten å gå bra når sentralbanken kutter rentene. OM utsiktene for den amerikanske møbelmarkedet sier selskapet.

``As we anticipated at the time of our December news release, a softening U.S. economy, in combination with an unexpectedly sharp dropoff in consumer confidence, reduced our sales rates late in calendar 2000 and in January 2001, the final month of our third fiscal quarter...The bottom line is that any observer looking at our industry today will really see a very mixed picture, with some furniture retailers in severe distress and others doing relatively well," uttalte selskapet.

Det betyr at det amerikanske markedet fortsatt kan utvikle seg bra for Ekornes, som har vel 20 prosent av salget sitt der.

Dersom du ikke forteller hva du som toppleder vet i tide, mister du tillit i aksjemarkedet. Det har skjedd med Petroleum Geo Services . Aksjen stupte da selskapet 19. januar kom med et overraskende resultatvarsel.

I dag ble kjent at en av de to topplederne i PGS, Bjarte Bruheim, tar sin hatt og går. Det er ikke oppgitt noen årsak til avgangen, og styreformann og konsernsjef Reidar Michaelsen ser ut til å bli sittende. Dermed er det gitt at PGS stiger i kurs, selv om et lederskifte normalt ville ventes å gi kursoppgang.

Følg også med RCL i dag. Aksjen steg pent i USA igår etter en til dels optimistisk telefonkonferanse fra konkurrenten Carnival. RCL vil stige noen kroer i dag og trolig legge rett over 250 kroner.

Følg også med Opticom i dag. Det er alltid vanskleig å vite hva de som eier Opticom-aksjer vet eller forventer. De fleste gjør kanskje ingen av delene. Likevel kan det være forhold i et større intervju med Dagens Næringsliv i dag som kan få enkelte til å skifte mening om aksjen, selv om det ikke ser ut til at man blir stort klokere på selskapet av artikkelen.

Følg også med Eltek. Konkurrenten Power One falt 12,5 prosent igår, men årsaken er nko ganske selskapsspesifikk. Det er frykt for stort lager hos Cisco, som Power One visstnok leverer til, som fikk markedet til å selge på i aksjen i går.

Markedet vil trolig åpne opp i dag tatt i betrakning at Nasdaq snudde og ettermarkedet i USA var bra. Teknologi vil gjøre det bedre enn oil services.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer