PGS offer for offshoreslakt

Nyheten om at Statoil er nær en gassalgsavtale med Polen satte fart på Statoil-aksjen i dag. PGS stupte på resultatvarsler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Privatpersoner som tegnet seg i Statoil og fortsatt sitter med sine aksjer kan notere seg for en jubeldag i dag. Statoil-aksjen steg nemlig igjen til over 66 kroner som var den rabatterte tegningskursen for privatpersoner.(de profesjonelle investorene tegnet aksjer til 69 kroner per stykk).

Også en rekke av IT-aksjer med Merkantildata i tet var i storform i dag, mens offshoreaksjene falt markert tilbake. Verst gikk det ut over PGS. Innen shipping ser det ut til at en del investorer skifter fra Frontline til Bergesen. De to rederiene gikk i dag hver sin vei på Oslo Børs.

Gevinstsikring mot slutten av dagen før NAPM-indeksen ble offentliggjort i USA og kraftig nedsalg i offshoreaksjene gjorde at markedet falt tilbake den siste halvtimen. Totalindeksen endte derfor kun opp 0,08 prosent til 1.262,15 poeng. Den vektede hovedindeksen la på seg 0,13 prosent til 187,53 poeng. Omsetningen på hovedlisten endte på 1.425 millioner kroner.

Aftenpostens oppslag om at Statoil er nær en storavtale om gassalg til Polen satt fart i en det som har vært en heller sommerdau Statoil-aksje. Kursen steg solide 3,1 prosent til 66,50 kroner, og aksjen toppet omsetningslisten med 233 millioner kroner. Oppgangen ble nok også hjulpet av en stigende oljepris i kjølvannet av gårsdagens lagertall fra USA.

First Securities gjentok i dag sin kjøpsanbefaling på Statoil, men advarte mot at en fallende verdensøkonomi kan skap problemer i tiden fremover.

Mens Statoil steg falt norsk offshorenæring markert tilbake. Gårsdagens resultatvarsel fra Transocean Sedco Forex der det kom frem at oljeselskapene nå reduserer investeringstakten i Mexicogulfen skremmer helt klart investorene. Lavere investeringer slår rett ut på bunnlinjen til oljeserviceindustrien, noe som igjen betyr nedjusterte forventninger og laver aksjekurser.

Riggaksjene på Oslo Børs falt tilbake i dag. Smedvig A supte 7,1 prosent til 78 kroner, selv om selskapet i dag kunne melde om en ny kontrakt. Fred. Olsen Energy falt 6,3 prosent.

Verst gikk det imidlertid for PGS etter at investorene solgte seg kraftig ned i sluttminuttene. I tillegg til resultatvarselet fra Transocean kom også seismikkselskapet Veritas DGC med dårlige nyheter i går. Selskapet salg av seismikk i kvartalet frem til 31. juli har vært lavere enn ventet, og ledelsen nedjusterte også analytikernes forventninger til utviklingen fremover.

For PGS endte dagen med et kursfall på 7,3 prosent til 89 kroner. Omsetningen stanset på 99 millioner kroner. TGS falt 2,5 prosent til 138 kroner.

Frontline fortsetter å falle. I lys av en verdensøkonomi på vei nedover og en ny runde med OPEC-kutt er ikke stortank en attraktiv investering. Det ser nå ut til at det sesongmessige oppsvinget som var ventet i tankmarkedet utover høsten uteblir, og med nybyggene som strømmer på i 2002 og 2003 er det lite som tilsier at tankaksjen skal tilbake på gamle høyder med det første.

Dette begynner å gå opp for investorene som selger seg ned i Frontline. Kursen falt i dag nye 1,9 prosent til 132 kroner. Omsetningen var på solide 76 millioner kroner. Det vil ikke overraske om Frontline var en stor kjøper av egne aksjer i dag.

På nyhetsiden er det lite å rope hurra for. Tankratene faller igjen og skipsmeglerforetaket Platou skriver i sin seneste månedsrapport at andre halvår i tank blir svakere enn første halvår.

Imidlertid er det fortsatt en del som ønsker å beholde en viss eksponering mot shipping. For de er det kun et likvid alternativ på Oslo Børs, nemlig Bergesen. Med salget av de nye tankskipene mens verdiene var på topp tidligere i sommer har Bergesen vist ekstremt god timing, det skaper tiltro. Samtidig er storgassratene i dag på kunstig lave nivåer. Tar de seg opp igjen kan man raskt se en oppgang i Bergesen kursen. Shipping er likevel ikke stedet å være dersom vi får en skikkelig knekk i verdensøkonomien.

Bergesen A- og B-aksje steg i dag henholdsvis 3,4 og 3,3 prosent. A-aksjen endte på 168 kroner, mens B-aksjen stanset på 157 kroner.

RCL falt 1,6 prosent til 213 kroner. Etter en rolig start på dagen tok aktiviteten seg opp i aksjen som endte som nummer to på omsetningslisten med 100 millioner kroner. Et amerikansk meglerhus opprettholder sin salgsanbefaling på cruiserederiet. Les mer om det her.

En overraskende positivt resultat fra det amerikanske internettselskap Priceline.com og en oppjustering av halvlederindustrien fra investeringsbanken Merrill Lynch sendte førbørsindikatorene for IT-sektoren i været. Sammen med en sterk åpning for sektoren i USA bidro det til å trekke norske IT-aksjer opp her hjemme.

Sektoren fikk også drahjelp fra Sverige der Merkantildata-konkurrenten TietoEnator la frem tall som viste at omsetningen og resultat i andre kvartal var på linje med analytikernes forventninger. Samlet venter konsernet lavere it-investeringer i tiden fremover, men det ventes vekst i etterspørselen etter mer avanserte konsulenttjenester og outsorcing.

Her hjemme steg Merkantildata 6,3 prosent til 15,10 kroner, mens EDB la på seg var lenge opp, men endte uendret på 85 kroner.

IT-indeksen steg 1,4 prosent godt hjulpet av Telenor (+1,3%), InFocus (+2,7%), Tandberg (+1,5%) og Tandberg Television (+1,7%).

Oppgang for industriaksjer i USA i går bidro til stor interesse for Norske Skog som steg 0,7 prosent til 145 kroner i dag. Tomra la på seg nye 0,4 prosent til 114,50 kroner. Begge hevdet seg høyt på omsetningslisten.