PGS og EDB mot børs-strømmen

Fallende IT-aksjer og press på RCL preger Oslo Børs så langt fredag. PGS-kursen følger utviklingen i USA i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Oslo Børs er svakt ned et halvgått løp fredag. IT-aksjene faller mest etter at sektoren falt i USA i går. Investorene letter seg også litt i RCL på frykt for utvanning og nedjusteringer blant utenlandske meglerhus. PGS utligner kursforskjellen mot USA.
 • Totalindeksen er i 13-tiden ned 0,29 prosent til 1.354,58 poeng. Omsetningen på hovedlisten er samme tid på cirka 1 milliarder kroner.
 • RCL fortsetter å synke i verdi fredag, men det er ikke like stor dramatikk som i går. I USA var aksjen lenge et godt stykke over torsdagens sluttkurs på Oslo Børs, men en melding om et konvertibelt obligasjonslån førte til at aksjen falt i det amerikanske markedet.
 • Stemningen var god på gårsdagens telefonkonferanse der ledelsen fremstod som forsiktige optimister, men det kom tydelig frem at markedet er vanskelig og kundene prisbevisste. Det virket som om RCL selv hadde begrenset kontroll over prissettingen og hvor markedet til enhver tid går.
 • Aksjen er topper igjen omsetningslisten med 226 millioner kroner. Kursen er ned 1,9 prosent til 237,50 kroner.
 • Oljeservice-aksjene steg i USA i går, noe som smitter over på Oslo Børs. PGS stiger for andre dag på rad. Så langt er kursen opp 3,3 prosent til 79,50 kroner. Aksjen sluttet på samme nivå i USA i går.
 • IT-aksjene sliter generelt tungt fredag etter torsdagens fall for Nasdaq-indeksen. Eltek er blant sliterne. Konkurrenten PowerOne falt over seks prosent i USA i går, og Eltek-aksjen, som følger Power One som en skygge, er ned 4,9 prosent til 224,50 kroner på Oslo Børs. Omsetningen i aksjen er på 62 millioner kroner.
 • Torsdag var First Securities ute og nedjusterte sin anbefaling på Eltek fra 'kjøp' til en hold-anbefaling. Kursmålet ble redusert til 300 kroner. Eltek har lenge vært en av Firsts favoritter, men en solid kursoppgang de seneste ukene kombinert med usikkerhet rundt utbyggingstakten av infrastruktur for telekom-bransjen, har ført til nedjusteringen. First Securities tar sannsynligvis selskapet ut av sin ukeportefølje.
 • InFocus faller 5,2 prosent til 183,50 kroner. Aksjen sluttet ned til 184,50 kroner i USA torsdag. Også Telenor faller tilbake.
 • EDB som overrasket positivt med sterke kvartalstall i dag og går mot strømmen, og er opp 2,6 prosent til 119 kroner.
 • StepStone er den stor taperen så langt fredag. Selv om selskapet innfridde løftene om å redusere underskuddet i fjerde kvartal sammenlignet med tredje kvartal er investorene ikke fornøyd. Lavere vekst i inntektene enn man skulle ønske, samt at veksten i ordrereserven falt, ser ut til å bekymre markedsaktørene.
 • Så langt er StepStone-kursen ned 12,6 prosent til 12,60 kroner.
 • I Sverige slaktes Ericsson etter nok en skuffende resultatrapport. Ifølge Dagens Industri taper Ericsson 560 svenske kroner per solgte mobiltelefon, mens erkerivalen Nokia tjener 335 kroner. Det ser man også på kursutviklingen så langt i dag. Ericsson er ned over 11 prosent, mens Nokia faller 1 prosent. Kursfallet i Ericsson trekker med seg den svenske OMX- indeksen markert ned. Også ellers i Europa er hovedindeksene i rødt i dag.

tormod.brenna@dagbladet.no