PGS skyter i været

Aksjekursen i Petroleum Geo-Services stiger kraftig på Oslo Børs. Kursutviklingen forøvrig er svært blandet onsdag formiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kraftig oppgang i PGS er det mest spennende som skjer på månedens første handelsdag. Kursen på seismikk-selskapet er opp 5,8 prosent til 100 kroner etter at aksjen gikk markert opp i USA, mens Oslo Børs holdt stengt i går.

Det er trolig det økende fokuset på energikrisen i USA, samt president George W. Bushs tiltak for å løse dette, som får oil service-aksjene til å gå. Leting etter nye olje- og gassfelt er sentralt i denne sammenheng.

Øvrige oil service-aksjer er svakere etter at oljeprisene falt over natten på en kraftig oppgang i de amerikanske oljelagrene.

Ifølge bransejorganisasjonen American Petroleum Institute (API) steg de amerikanske råoljelagrene med 8 millioner fat forrige uke, mot ventet 3,5 millioner fat.

Det er mest omsetning i Elkem etter at DnB Markets krysset to poster på henholdsvis 2,25 millioner og 3,036 millioner aksjer i selskapet. Det tilsvarer rundt 900 millioner kroner. DnB Markets har hamstret aksjer i lengre tid, og aksjene har trolig stått på ulike konti hos DnB. Overførselen i dag må trolig sees i sammenheng med at det nærmer seg generalforsamling i selskapet torsdag 10. mai.

Dagens vinner er Moelven med en oppgang på hele 44,5 prosent til 11,20 kroner. Finske Finnforest har fremmet et bud på 11,25 kroner per aksje og finnene allerede har sikret seg forhåndsaksepter for 49.405.368 millioner aksjer, tilsvarende 41,5 prosent av aksjene. Målet er å sikre seg aksjemajoriteten.

Finnforest vil by 11,25 kroner per aksje i Moelven, hvilket verdsetter Moelven til 1.339 millioner kroner, eller 416 millioner over verdien før budet ble kjent.

Blant taperne finner vi Ocean Rig og Frontline.

Ocean Rig er ned 6,8 prosent etter at det rettede emisjonen på 400 millioner kroner nå er på plass. Emisjonen føyer seg inn i rekken av emisjoner for Ocean Rig siden selskapet gikk på børs i 1997. Kursen på Ocean Rig er ned 90 prosent fra toppen.

Frontline er ned 3,9 prosent til 173 kroner. Svake tankrater, høyere råoljelagre i USA og flere nybygg er dårlige nyheter for Frontline.

Tomra stiger 4,2 prosent til 150 kroner. I dag vil Bundeskabinett i Tyskland vedta å sende lov om pant på engangsemballasje til det parlamentet (Bundestag).

Nycomed Amersham er opp 3,6 prosent til 71,50 kroner.

StepStone er i ny historisk bunnkurs på 3,50 kroner. Det er ned tre prosent fra mandag og ned 93 prosent fra toppen.

I Europa er utviklingen blandet, med London-børsen noe opp på oppgang i teknologiaksjer, mens Frankfurt-børsen er noe ned kort tid etter klokken 11.00.

Etter halvannen times handel er totalindeksen opp 0,25 prosent til 1.353,73 poeng. På hovedlisten er det omsatt aksjer for 1,5 milliarder kroner, inkludert Elkem-aksjene som Orkla kjøpte mandag. FK