- Pham virket forvirret da han ble tatt

Da drapssiktede Quang Minh Pham ble pågrepet med liket i bilen. Hans psykiske helse kan bli viktig i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Politiet beskrev min klient som forvirret da de pågrep ham med liket av Mohamed Ahssain i bilen, sier Quang Minh Phams forsvarer, John Christian Elden til Dagbladet.no.

Elden forklarer at Phams psykiske helse er årsaken til at han har sonet deler av sin drapsdom fra 1998, da han ble dømt til 21 års fengsel, på åpen avdeling.

- Han har gått på medisiner helt siden han ble dømt. Så dette er en av sidene i denne kompliserte saken som vi må se nærmere på, sier Elden.

Pham samtykket til fengsling, men så langt har ikke politiet bedt ham ta stilling til skyldspørsmålet. Elden ønsket ikke å gå inn på skyldspørsmålet i dag.

- Kan pågripes igjen

På fengslingsmøtet i dag ble det avgjort at Pham skal varetektsfengsles i åtte uker. Tre av de andre som er siktet for drapet på Mohamed Ahssain (31), blir i dag løslatt fordi politiet mangler bevis mot dem. Den siste siktede, en 24-åring blir avhørt i dag.

Politiet utelukker ikke at de løslatte kan bli pågrepet igjen.

- Det skjer en stadig utvikling i saken. Det er mulig vi må revurdere beslutningen om å ikke stille dem for varetektsfengsling hvis det dukker opp nye bevis, sier politiadvokat Sven T. Røer.

- OMFATTENDE SAK: Politiadvokat Sven T. Røer (t.h) tror saken kommer til å pågå lenge. Her står han med Quang Minh Phams forsvarer, John Christian Elden under dagens fengslingsmøte. Foto: SCANPIX
- OMFATTENDE SAK: Politiadvokat Sven T. Røer (t.h) tror saken kommer til å pågå lenge. Her står han med Quang Minh Phams forsvarer, John Christian Elden under dagens fengslingsmøte. Foto: SCANPIX Vis mer

I tillegg til at Quang Minh Pham ble funnet med et lik i bilen, har han avgitt en forklaring i avhør som sammenfaller med obduksjonsrapporten av Ahssain, og som knytter ham til hendelsen. En annen grunn til at han ble varetektsfengslet er at det er fare for forspillelse av bevis.

Stort antall vitner

Så langt er fem siktet for forsettelig drap, og medvirkning til dette. Politiet utelukker ikke at flere kan bli pågrepet i saken.

- Vi etterforsker bredt og utelukker ikke at flere kan pågripes i saken. Flere personer kan ha vært innblandet både i selve drapshandlingen og muligens også på oppdragssiden, sier Røer.

Han har ikke noen formening om hvor mange som var tilstede under selve drapshandlingen. Foreløpig har det meldt seg et stort antall vitner i saken, ifølge Røer.

- Det dukker opp vitner i stort antall. Enkelte av forklaringene vitner har kommet med sammenfaller, mens andre ikke gjør det, sier Røer.

Han forteller at mange av vitnene er en del av utelivsmiljøet, mens andre er venner og bekjente av avdøde.

- Denne saken blir svært omfattende, sier Røer.

DREPT MED RÅ VOLD: Mohamed Ahssain (31).
SVEN T. RØER: Politiadvokatens begjæring om varetektsfengsling ble godtatt av siktede Quang Minh Pham, som ikke var tilstede under fengslingsmøtet i dag.