LAGET BÅRE: Philip Toney (til venstre) bygger en båre av isøkser for å bære kameraten David ned Mont Blanc. På bildet er også Philip krafig preget av høydesyke, men heldigvis ikke så alvorlig som kameraten. Alle foto: Privat
LAGET BÅRE: Philip Toney (til venstre) bygger en båre av isøkser for å bære kameraten David ned Mont Blanc. På bildet er også Philip krafig preget av høydesyke, men heldigvis ikke så alvorlig som kameraten. Alle foto: PrivatVis mer

Philip (17) fra Ullern reddet klatrekamerat ned Mont Blanc

Lungene var fylt med vann og blod, men den norske gutten fikk kameraten ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Philip Toney (17) fra Ullern i Oslo fikk oppfylt en klatredrøm da han nådde toppen av Mount Blanc torsdag, som en av de yngste noensinne.

Men turen ble langt mer dramatisk enn han hadde håpet. Uvær i området gjorde at Philip og klatrekameratene valgte en av de mest utfordrende rutene til toppen - og de hadde stort tidspress.

Gruppa på fire klatrere startet på Col du Mont-Lachat (2077 moh) og kom til toppen av Mont Blanc (4810 moh) samme dag. Det blir 2733 høydemetere på én dag - og det er den første norske direktebestigning av Mont Blanc på den ruta.

Krysset «Dødskorridoren» Den farligste delen av ruta går over Grand Couloir, en 30 meter bred korridor der steiner konstant raser nedover - ofte med dødelig utfall.

- Det dør omlag ti mennesker hvert år når de krysser korridoren. Jeg løp over med guiden min rett bak, en stein på størrelse med en fotball suste mellom meg og guiden. Det å løpe 30 meter i 3400 meters høyde er ekstremt slitsomt. Jeg gispet etter luft i ti minutter etter krysningen, skriver Philip i en mail til Dagbladet.

Også kameratene, de to engelske klatrerne Simon Clough og David Todd, kom seg trygt over passet, som går under navnet Dødskorridoren, men David fikk stadig større problemer med høyden. Da guttene rastet på Refuge du Gouter - 1000 høydemeter fra toppen, var David tydelig høydesyk, og ingen av de tre klarte å få i seg noe særlig med mat.

DRØMMEN: Philip på toppen av Mont Blanc. Få minutter seinere møter han kameraten David som er dødssyk. Da begynner kampen med å få ham ned.
DRØMMEN: Philip på toppen av Mont Blanc. Få minutter seinere møter han kameraten David som er dødssyk. Da begynner kampen med å få ham ned. Vis mer

- Jeg klarte bare å få ned to små biter med sjokolade, men ble veldig kvalm. 20 minutter seinere kom David og Simon, men David var ekstremt sliten. Simon gikk dermed sammen med min guide, mens David skulle se an om han kunne nå toppen, skriver Philip.

Nådde toppen Den norske gutten nådde toppen på kvelden og etter en kort feiring startet han nedstigningen. Der traff han David på veien, alvorlig syk.

- Han var helt slått ut, men hadde gått på ren viljestyrke mot toppen. Vi fikk ham ned til Refuge du Gouter, men der ble vi klar over at han hadde HAPE. Det er en alvorlig form for høydesyke der lungene fylles med væske og blod. Han klarte heller ikke å bevege seg og ble liggende å riste, skriver Philip.

På grunn av uværet i område var det umulig å få helikopterhjelp. Philip og Simon bygget derfor en båre av isøkser og bar ham med hjelp fra guidene ned i sikkerhet.

De ankom Tete Rousse-hytta 18 timer etter at de startet oppstigningen, der var det et oksygenkammer som reddet livet til David.

- Jeg er rystet etter hendelsen. Det er det skumleste, farligste og mest krevende jeg har gjort i hele mitt liv. Jeg har også fått et annerledes perspektiv på klatring. Det er veldig sterkt å sitte høyt i fjellet med en døende kamerat, skriver Philip.

- Mange feilvurderinger Philip har mye erfaring fra norsk fjellheim og så på bestigningen av Mont Blanc som et overkommelig mål. Han jobber som turleder i Den norske Turistforening og holder på ned en utdannelse for å bli kvalifisert brefører.

UVÆR: Uværet krøp oppover fjellet.
UVÆR: Uværet krøp oppover fjellet. Vis mer

- Var det ikke uforsvarlig å klatre den krevende traseen med det kortet tidsrommet dere hadde?

- I etterkant ser jeg at vi tok mange feilvurderinger, og jeg har derfor fått mye mer respekt for fjellet. Spørsmålet man hele tiden må forholde seg til er risiko vs. gevinst. Når man kun har 15 minutter igjen til toppen, så vi at skyene virkelig begynte å stige. Men når man er 15 minutter fra å oppnå en drøm, er det vanskelig å snu fordi det kanskje blir uvær.

- Det virkelig uforutsette som skjedde var at David ble så dårlig. Hadde alt gått etter planen, ville vi vært trygt nede i 22-tiden, men da han fikk alvorlig høydesyke tok alt mye lengre tid, skriver Philip.

REDNINGSMENN: Simon og en guide rett før den vanskelige nedstigningen.
REDNINGSMENN: Simon og en guide rett før den vanskelige nedstigningen. Vis mer