Philip Manshaus møter i retten på nytt

Mandag vil terror- og drapssiktede Philip Manshaus (22) igjen framstilles for varetekt. Han vil selv stille i Oslo tingrett.

SMILER: Philip Manshaus er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling. Her ankommer han fengslingsmøtet med tydelige skader i ansiktet. Video: Christian Wehus / Foto: John Terje Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus (22) møter mandag i Oslo tingrett til et nytt fengslingsmøte i saken mot ham.

Det bekrefter hans forvarer Unni Fries til Dagbladet.

- Han har ikke samtykket til videre varetekt og møter i retten på mandag, sier hun onsdag ettermiddag.

Begjærte seg løslatt

Manshaus ble varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud 12. august, og varetektsfristen går dermed ut mandag, og påtalemyndigheten må begjære ham fengslet på nytt.

Manshaus begjærte seg selv løslatt i det første fengslingsmøtet og nekter straffskyld.

FENGSLINGSMØTE: Forsvarer Unni Fries sier til Dagbladet at Philip Manshaus begjærer seg løslatt. Hun sier han ikke ønsker å sitte i fengsel og at han ikke vil forklare seg for politiet. Vis mer

- Fengslingsmøtet vil skje på mandag. Vi vil sende ut en pressemelding og orientere om dette, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet onsdag ettermiddag.

I isolasjon

Manshaus har erkjent å ha drept stesøstera Johanne Ihle-Hansen (17), som ble bisatt fra Haslum krematorium i dag. Hun ble funnet død i sin bolig på Eiksmarka i Bærum 10. august.

Manshaus ble pågrepet i moskeen Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum, der han begynte å skyte kort tid etter drapet. Ingen ble skadd i skytingen, men 22-åringen er siktet for terror.

Politiet mener motivet hans med angrepet var å ramme det muslimske miljøet i Norge.

Han var ilagt full isolasjon de to første ukene, og samtykket deretter til videre isolasjon og har derfor vært isolert hele varetektsperioden på Ila fengsel.

Undersøkes av sakkyndige

Manshaus har sittet i to lange avhør med politiet ei uke etter drapet og skytingen, men har ikke ønsket å forklare seg siden 18. august.

- Så vidt jeg vet, er det nå ikke noe endring i stillingen til skyldspørsmålet. Det har heller ikke vært noen nye avhør, og dette er heller ikke planlagt, sier forsvarer Unni Fries onsdag.

22-åringen skal ha forklart seg detaljert om hendelsesforløpet, motiv og funn på åstedene i avhør med politiet.

Det ble gjennomført en såkalt prejudisiell undersøkelse av Manshaus for to uker siden. Psykiateren anbefalte da at den terrorsiktede gjennomgår en full rettspsykiatrisk utredning. Det har Manshaus samtykket til.

- Det er oppnevnt sakkyndige. Disse har frist til ute i november til å levere en erklæring, sier Fries.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer