Phillipsbygget ned med et brak

Philipsbygget på Majorstua i Oslo ble søndag formiddag revet ved sprengning. Den varslede sprengningen har fått mye oppmerksomhet, og ble markert med korpsmusikk i forkant og etterkant av rivingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se klipp i RealVideo


» Se selv sprengningen på video (20 sekunder)

Se klipp i RealVideo


» Se på video + slow motion(1 1/2 minutt)

Det ser ut til at alt er gått etter planen i forbindelse med rivingen. Den fryktede støvskyen etter eksplosjonen var omtrent som forventet.

Ifølge NTB er det for tidlig å si om bygninger i nærheten tok skade av sprengningen.

Selve rivingen var unnagjort i løpet av fire minutter, og den store folkemengden som hadde samlet seg på yttersiden av politisperringene fikk se den første høyhus-sprengningen i Norge.

NCC som eier huset og som var ansvarlig for sprengningen skal nå bruke sommeren på å rydde opp på tomta, før de begynner å sette opp et nytt 18 etasjer høyt kontorbygg.

Mange Osloborgere benyttet det fine været til å overvære sprengningen. Flere tusen mennesker hadde i lang tid før klokka 12 tatt oppstilling alle steder der det var mulig å se bygningen falle sammen.

Politiet anslår at mer enn 10.000 mennesker sto ved sperringene, i vinduer og på takene rundt omkring.

En sirene varslet at øyeblikket nærmet seg, deretter ble det helt stille og så hørtes et dumpt smell som fikk bakken og de nærmeste bygningene til å skjelve. Et par sekunder senere sèg landemerket Philipsbygget sammen i en kraftig støvsky.

Da støvskyen la seg, var bygget redusert til en fire-fem etasjer høy søppelhaug.

- Sprengningen har gått helt etter planen. Vi har kontrollert bygningene omkring, og den eneste skaden er to ruter som er sprukket i Statoil-bygget, sier konsernsjef Paul E. Lødøen i entreprenørfirmaet NCC til NTB.

STOR STØVSKY: Støvskyen bredte seg raskt ut over et stort område.