«Phoenix» landet trygt på Mars

Jubel hos NASA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske romsonden «Phoenix»har landet på Mars, og NASA beskriver landingen som vellykket.

Bekreftelsen på at romsonden var landet kom som ventet klokken 1.53 natt til mandag, ti måneder etter at «Phoenix» la ut på den 679 millioner kilometer lange ferden fra Jorden.

Radiosignalene som bekreftet landingen, brukte drøyt 15 minutter på å nå jorden, og lettelse var stor i NASA-hovedkvarteret da det hele var over.

- «Phoenix» har landet, lød den kortfattede bekreftelsen fra en NASA-talsmann da radiosignalene ble mottatt.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen hadde på forhånd fotografert landingsstedet nøye, av frykt for en krasjlanding.

Sist NASA lyktes med en kontrollert landing på Mars, var i 1976. Det siste forsøket fant sted i 1999, da romsonden «Polar» krasjlandet.

NASAs romsonde skal ta prøver av jordsmonnet for å undersøke om det finnes is og spor av liv i arktis på den røde planeten.

Mars hadde tidlig i sin historie mye vann. Men vannet forsvant, og forskerne vet ikke hvorfor dette skjedde, og hvor vannet ble av. For å løse noe av mysteriet har sonden med seg sju ulike instrumenter og et graveredskap som kan nå en halv meter ned i bakken.

«Phoenix» landet trygt på Mars

«Phoenix» har en forventet levetid på 90 dager etter landing.

(NTB)

LANDET TRYGT: «Phoenix»\' landing, slik en kunstner har forestilt seg det kritiske øyeblikket. Illustrasjon: NASA/AFP/SCANPIX
LANDET TRYGT: «Phoenix»\' landing, slik en kunstner har forestilt seg det kritiske øyeblikket. Illustrasjon: NASA/AFP/SCANPIX Vis mer
SUKSESS!: Medlemmer av «Phoenix»-teamet slipper jubelen løs idet den trygge landingen er et faktum.