Pia spiste egen hest: - Ville gjort det igjen

Pia Olden (20) ble nødt til å avlive hesten sin for to år siden, grunnet en uhelbredelig skade. Hun valgte å ikke kaste bort kjøttet, men spise det. Den avgjørelsen skapte rabalder verden over, og preger livet hennes fortsatt.

AVLIVET: For to år siden måtte Pia Olden avlive hesten Drifting Speed. Da tok hun et uvanlig valg. Foto: Privat
AVLIVET: For to år siden måtte Pia Olden avlive hesten Drifting Speed. Da tok hun et uvanlig valg. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2019 fikk rideentusiast og -lærer Pia Olden en vond beskjed om at hun måtte avlive hesten sin grunnet en uhelbredelig skade.

Da tok Pia et valg som skapte oppstyr over hele verden, nemlig å spise kjøttet fra hesten sin. Dagbladet har omtalt saken tidligere.

- Når hester dør pleier man vanligvis å kremere kadaverne, bruke fettet til sement og biodiesel, eller selge kjøttet til slakteren. Jeg vet også at noen begraver hestene sine, selv om det egentlig ikke er lov enda, sier Pia til Dagbladet.

- Men du valgte å spise hesten din. Hvorfor det?

- Da hesten min døde for to år siden mista jeg det kjæreste jeg hadde. Jeg elsket hesten min. Men jeg ville ikke fått henne tilbake ved å grave ned kjøttet, jeg ville ha kasta mat. Da har vi det litt for bra i Norge, eller? Om man velger å grave ned flere hundre kilo med kjøtt, når man vet hvordan andre mennesker har det andre steder i verden, sier Pia.

RIDESTEVNE: Pia Olden har ridd i en årrekke og jobber for øyeblikket som ridelærer. Foto: Privat
RIDESTEVNE: Pia Olden har ridd i en årrekke og jobber for øyeblikket som ridelærer. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har vokst opp på gård og der har jeg blitt inspirert av familien min. Vi er kritiske til hva vi spiser. Om vi kjøper kjøtt skal det være fra Norge.

Saken har tidligere blitt omtalt av Adresseavisen.

- Provoserer meg

- Det er sikkert noen av de som hetser meg som plukker kjøtt fra kjøttdisken på butikken, som har reist halve jorda rundt, gjerne fulle av antibiotika. Det provoserer meg.

- Men skjønner du at mange likevel ble provosert?

- Selvfølgelig skjønte jeg at det ville provosere, men jeg ante ikke at det ville gå så langt.

For da Pia la ut et sidestilt bilde på sosiale medier av kjøttmiddagen, og hennes avdøde hest for to år tilbake - eksploderte det i kommentarfeltet. Riksdekkende medier tok kontakt med henne fra Norge, skandinaviske land, USA og Storbritannia. De ønsket å omtale «kvinnen som spiste sin egen hest».

Se Dagbladets videoinnsalg fra da hendelsen ble omtalt i 2019 like nedenfor.

MAT: Kokkedelen av meg sa at «hvis jeg skal spise hest, skal det være min egen», forklarer Pia Olden til Dagbladet. Foto: Privat Vis mer

- Mange av mediene fikk meg til å høres ut som en hestehater, noe som ikke stemmer i det hele tatt. Det endte med at jeg fikk dødstrusler, fra både Norge og Danmark, sier Pia.

Les mer om hvilke alternativer du har når hesten din dør på hest.no.

HESTEKJØTT: Da Pia la ut dette bildet av kjøttet fra hennes avdøde hest, sammen med et tidligere bilde av hesten da den levde, ble det kaos i kommentarfeltet hennes. Pia valgte til slutt å slette innlegget. Foto: Privat
HESTEKJØTT: Da Pia la ut dette bildet av kjøttet fra hennes avdøde hest, sammen med et tidligere bilde av hesten da den levde, ble det kaos i kommentarfeltet hennes. Pia valgte til slutt å slette innlegget. Foto: Privat Vis mer

- Følt meg dømt

- Hvordan har du taklet mange av hatmeldingene?

- Jeg har følt meg dømt hele veien, men min overbevisning har vært så sterk at dette lar jeg ikke gå inn på meg. Jeg har ikke noe behov for å bli likt av andre, det er viktigere for meg at jeg holder på mine verdier.

- Jeg tror nok også det er mange som ikke vet at de spiser hest, når de spiser spesielle pålegg. Det er blant annet mye spekepølse og forskjellige salamier som inneholder hestekjøtt, sier Pia.

- Men om du kom over samme situasjon igjen - om du måtte avlivet en hest på grunn av en uhelbredelig skade - ville du spist den igjen?

- Ja, absolutt. Jeg ville helt klart spist den igjen.

NON STOP: Du kødder ikke med mungoer, bare spør denne løven. Non Stop TV med Sondre og Christian. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de morsomste viralklippene du ikke vil gå glipp av! Se Non Stop TV med Sondre og Christian på Dagbladet! Vis mer

Får ikke kjøpt hest

Hun gjør det klart at hun aldri ville avlivet en frisk hest for å spise den, men for øyeblikket er det umulig for henne å få kjøpt en ny hest, da hun tror selgerne er redde for at hun skal gjøre akkurat det.

- Det er ikke sant i det hele tatt. Men det virker som folk i hestemiljøet synes jeg er veldig skummel. Det er flere jeg har snakket med om å kjøpe hest, men så fort de skjønner hvem jeg er trekker de seg.

Hun jobber for øyeblikket som ridelærer, men på grunn av bildet hun la ut på sosiale medier for to år siden, tror Pia at flere velger å ikke lære fra henne.

Hun står fortsatt for det hun har gjort, med rak rygg.

- Det jeg gjorde er tabu, men noen måtte våge det. Det var på tide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer