Pia Tjelta snakker Norges fineste dialekt

Stavangerdialekten er elsket og hatet.

SJARMERENDE: Pia Tjeltas stavangerdialekt er den mest sjarmerende i hele landet, ifølge Dagbladets lesere. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
SJARMERENDE: Pia Tjeltas stavangerdialekt er den mest sjarmerende i hele landet, ifølge Dagbladets lesere. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I skrivende stund leder stavangerdialekten Dagbladets avstemning over landets mest sjarmerende dialekter.

Dialekten, som får eksponering av blant annet skuespiller Pia Tjelta, har fått 1311 stemmer. Det utgjør 12 prosent av de totale stemmene.

Men Tjeltas dialekt er ikke bare bejublet. Den har også fått 1077 stemmer, 12 prosent av stemmene i den andre enden av skalaen - landets minst sjarmerende dialekter. De eneste dialektene som er mer mislikt snakkes av "bråkete" bergensere og "forfinede" Oslo-borgere.

Bergensdialekten er nest verst med 1135 stemmer og 13 prosent. Dialekten som ifølge Dagbladets lesere er landets minst sjarmerende kommer fra vestkant-Oslo, og er en klar taper med 1442 stemmer, noe som utgjør 16 prosent av de3 totale stemmene.

Sistnevnte er paradoksalt nok den som språkprofessor og dialektekspert Arne Torp hevder er det som oppfattes som det fineste målet i Norge.

Torp mener dette henger sammen med sosial status og prestisje.

- Når det skal være seriøst, er det det som er det peneste. De som ikke snakker slik, har litt problemer med å bli tatt seriøst.  Det finnes et aksept- eller seriøsitetshierarki; å snakke sørlandsk, som jeg gjør, er ikke så verst, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer