-  «Pianomannen» bodde i Oslo

En britisk utvekslingsstudent som bodde på Kringsjå studentby i Oslo på midten av 90-tallet, kan være den mystiske «pianomannen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DARTFORD/OSLO (Dagbladet): I går oppsøkte britisk politi Dagbladet for å få fatt i de norske bildene av studenten som kan være den såkalte «pianomannen». Dagbladet har fått bildene av en kvinne fra Stavanger, som mener hun bodde i samme korridor som den mystiske mannen i over to år.

Heter han Dominic?

Hun, og flere andre som bodde i 4. etasje i blokk 9 i studentbyen på Kringsjå i Oslo, hevder mannen med ukjent identitet er den tidligere utvekslingsstudenten Dominic. De siste månedene har hele verden spekulert: Hvem er denne mystiske mannen? Hva er hans historie? «Pianomannen» ble plukket opp av politiet mens han vandret gatelangs i havnebyen Sheerness øst for London 6. april i år. Han hadde på seg en gjennomvåt dress, helt uten merker av noe slag.

Han har ikke sagt et ord på to måneder. Ingen vet hvem han er, hvor han kommer fra eller hvorfor han plutselig dukket opp.

Mannen er nå til behandling ved Littlebrook Hospital i Dartford, der spesialister på traumer forsøker å kommunisere med ham. Foreløpig gir han bare lyd fra seg gjennom pianoet.

Slående likhet

Etter at historien om «pianomannen» kom ut i mediene, har politiet mottatt tusenvis av tips fra hele verden. Ingen av disse har så langt ført fram.

Forrige uke ble mannen linket til Norge, etter at han skal ha pekt på Oslo på et kart.

Etter at Dagbladet formidlet historien lørdag, ble avisa kontaktet av en lege fra Stavanger som dro kjensel på «pianomannen». Hun sier mannen likner til forveksling en student som bodde i hennes korridor på Kringsjå studenthjem mellom 1993 og 1996.

-  Jeg stusset da jeg så bildet, og begynte å lete i albumene mine. Da jeg fant bildene fra studietida, ble jeg helt stum. Øynene, ørene, den lille spissen på overleppa. Alt stemte så godt med bildet i avisa, sier hun.

Studenten heter Dominic og er fra Irland eller Nord-Irland.

Etter å ha funnet bildene, kontaktet hun studievenninner som også hadde bodd i den samme korridoren. Også de ble slått av likheten mellom Dominic og «pianomannen». Ei venninne fortalte at hun hadde prøvd å spore opp Dominic, uten å lykkes.

Jobbet på pub

I Oslo vanket Dominic på puben Dubliners, og jobbet på puben O\'Malley\'s, som nå er nedlagt. Han snakket flytende norsk. Etter oppholdet i Norge skal han ha flyttet til et lite sted i Sverige med kjæresten Pia.

«Pianomannen» ble tidligere linket til Sverige, etter å ha pekt ut et svensk flagg i et atlas.

Mandag konfronterte Dagbladets fotograf sjefen for Medway Maritime Hospital, Quentin Stuart Holden, med bildene av studenten. Han kunne konstatere en slående likhet med «pianomannen».

I går ble Dagbladets fotograf oppsøkt av britisk politi, som ønsket originalbildene av studenten. De vil sjekke studentens identitet opp mot savnede. Det medisinske personellet ved sykehuset vil benytte de nye opplysningene når de mener pasienten er klar for det.

Funnet i en havneby

Byen Sheerness, der «pianomannen» ble funnet, har 11 000 innbyggere. Byen ligger ved utløpet av Themsen og er en travel havneby. Sjette april var en travel dag ved havna som vanlig.

Blant skipene som var innom, var et containerskip fra St. Petersburg, et fra Sverige og et fra Norge. Da «pianomannen» ble funnet, var han våt og kald. I politiloggen heter det at han «kan ha vært i vannet».En politibetjent ble oppmerksom på mannen fordi han virket nervøs. Da politimannen nærmet seg, ble han urolig. Han nektet å svare på spørsmål. Betjenten ringte en ambulanse, som brakte mannen til Medway Maritime Hospital.

I de følgende dagene spiser han det som sykehuspersonalet serverer. Han vasker seg og tar vare på seg selv. Han kler av seg og legger seg når han er trøtt. Hver dag tar han på seg den samme dressen han ble funnet i, og nekter å ta på seg andre klær.

Er nervøs og sky

-  Han er sky, beveger seg langs veggene når han krysser et rom og krøker seg sammen når folk kommer for nær ham. Hvis det er mer enn en person i et rom, flakker øynene mellom den ene og den andre personen, sier Michael Camp til Times Online. Camp er sosialarbeider, og den ved sykehuset som har fått mest tillit hos pasienten.

-  Han hyperventilerer når han blir stresset, og tar 60- 70 åndedrag i minuttet. Jeg har aldri sett noen puste på den måten, sier Camp.I tida etter at historien om den mystiske pasienten kom ut, ble det spekulert på om hukommelsestapet var en bløff. Dette blir nå avvist av sykehuspersonellet.

Tegnet et flygel

Etter å ha blitt brakt til Medway Maritime Hospital, fikk «pianomannen» sitt eget rom. Men han sa fortsatt ikke et ord. En dag ga Michael Camp ham penn og papir.

Dagen etter fant pleierne en svært detaljert tegning av et flygel.

Camp tok ham med til kapellet ved sykehuset, der det står et piano. Pasienten satte seg ned og spilte, fire timer i strekk.

-  Alt ved ham forandret seg. Fra å være stresset og nervøs, ble han fokusert og rolig, sier Camp.

-  Han er veldig dyktig, og kan spille fritt eller til noter.Etter at pasientens pianoferdigheter ble kjent i mediene, fikk han raskt navnet «pianomannen». Det tok ikke lang tid før historiene om et forsvunnet musikalsk geni verserte.

Siden den gang har det medisinske personellet tonet ned ryktet om pasienten som pianovirtuos. De kaller ham nå en «god amatør», med blant annet Tsjajkovskijs «Svanesjøen» og Lennon-McCartney-komposisjoner på repertoaret.

Mange teorier

En rekke musikere og artister ble oppgitt å være «pianomannen».

Et av de heteste tipsene var at han var den klassisk skolerte, tsjekkiske musikeren Tomas Strnad. Andre mente han var en polsk mimeartist, eller den franske musikeren Steve Villa Masson fra Nice.

En italiensk webside mener mannen kan være Martin Sturefalt, en klassisk pianist fra Sverige som tidligere har studert i London. Ingen av sporene har gitt resultater.

-  Vi har hatt 20 TV-team fra like mange land her den siste måneden. Alle hevder at «pianomannen» tilhører dem, sier sjefen for sykehuset, Quentin Stewart Holden.

Han bærer alltid med seg tegneblokka og notebøkene, de eneste eiendelene han har tatt til seg siden han ble funnet for to måneder siden.

Nå har «pianomannen» fått flyttet et piano inn på rommet sitt.