Pianospillets himmerike

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Klaverspillet åpner en flik av himmelen for den som setter seg til tangentene og lar fingrene løpe. For tilhøreren kanskje ikke, men for den som spiller betyr de enkle toner et løfte om musikk på høyere plan, fullkommenhetens plan. Ens egen famling med akkordene bærer nemlig i all sin tilkortkommenhet bud om hvordan det kunne låte om det var Robert Rifling eller Teddy Wilson som satt her; om de nølende og brutte kadenser var en fullført Brahms-konsert eller en trillende Erroll Garner-innspilling. Det er derfor selv dårlige pianister, ja rene amatører, kan tilbringe timer ved klaveret, lyttende til egne forsøk som om de var løfter om noe bedre. Ja, å spille selv er som å gjengi sitater, framsi bruddstykker av en høyere litteratur, og slik komme nærmere det beste.

NOE AV DETTE SKYLDES instrumentets egenart. Pianoet er ikke svært vanskelig å traktere. Ikke så lett som trekkspillet, men avgjort enklere enn fiolinen eller gitaren, for ikke å tale om de akk så krevende blåseinstrumenter klarinetten eller trompeten. Mot disse er klaveret forholdsvis enkelt, i alle fall som drømmefabrikk for en selv. Tonegangen går så selvfølgelig nedenfra og oppover, med svarte og hvite tangenter omtrent annenhver en. Akkordene slås enkelt, moduleringen av lett og kraftig er heller ikke vanskelig å få til. Det er nettopp derfor det heter piano, en kortform av «pianoforte» eller «svakt-sterkt», altså et instrument du kan spille både sterkt og svakt på, lavt og høyt etter ønske. Klaveret er kort sagt laget for å kunne gi fulltonende musikk uten altfor mye strev. Så sett deg bare ved tangentene, la fingrene løpe – og du løfter i alle fall en flik av himmelen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer