Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pias Danmark

Danske kommentatorers harselas over selvgodhet og fremmedfiendtlighet i det norske rikmannsreservatet var nettopp postlagt og sendt over Skagerrak, da en bølge med tilsvarende giftstoffer som fins i Norge slo inn over de jyske og sjællandske strender. Skribentene så seg omkring, og oppdaget at grumset ligger like klebrig rundt den danske som den norske sjel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Debatten i Danmark er til forveksling lik den norske, men den danske diskusjonen har i høst vært langt mer støyende, og nådde siste uke et foreløpig høydepunkt ved at statsminister Poul Nyrup Rasmussen skiftet ut en minister. Innenriksminister Birte Weiss sa hun selv valgte å trekke seg, men få er i tvil om at hun høflig ble bedt om å vike til side for den 71 år gamle sosialdemokratiske og århusianske borgermester Thorkild Simonsen. Hans oppgave er entydig: Skape ro og stanse flukten fra sosialdemokratene til de partiene på høyrefløyen som nå lever stadig bedre på sin fremmedfiendtlighet.

  • Asyl- og flyktningpolitikken har i flere år vært betent og fått til dels dramatiske politiske konsekvenser, som da Poul Schlüter trakk seg som statsminister på grunn av tamilsaken. I sommer ble det ny oppstandelse fordi spørsmålet om hjemsendelse av somaliere ble koblet til spørsmål om et bistandsprosjekt i Somalia. Regjeringen mente det ikke var noen juridisk sammenheng mellom de to forholdene, mens motstanderne snakket om «menneskehandel». Saken bidro i stor grad til at temaet igjen kom på dagsordenen, blant annet på Venstres landsmøte. Dette partiet ligger stadig vekk nær sosialdemokratene på meningsmålingene. Et valg nå ville trolig plassert partiets leder Uffe Ellemann-Jensen i statsministerstolen. Landsmøtet varslet klare innstramninger i innvandringspolitikken.
  • Landsmøtedelegatene til Dansk Folkeparti hadde knapt fått satt seg, før en flokk strunke «dannemænd» gikk fanemarsj med dannebrog høyt løftet, og iført svarte bukser, hvite skjorter og røde slips. Så talte den reaksjonære presten Søren Krarup om danskheten, og etterpå var ord som «utrensning» svært tydelige i innleggene. Dansk Folkeparti ble dannet etter splittelse med Fremskrittspartiet, og har i løpet av de siste månedene nesten doblet antall stemmer på meningsmålingene. Partiet ligger nær 10 prosent, og dets leder, som tidligere var Fremskrittspartileder, Pia Kjærsgaard, har for eksempel gitt uttrykk for at det ikke er naturlig for muslimer å bo i Danmark. Fremskrittspartiet er litt mindre, men tonen der er den samme. Til sammen kan de få omkring 15 prosent av velgerne ved et valg.
  • Og nettopp muligheten for nyvalg har vært med på å gjøre stemningen opphetet. Nå skal det om en snau måned være kommunevalg, men det har vært - og er - mulighetene for Folketingsvalg som dominerer debatten. Dette valget må være gjennomført innen september neste år. For et par uker siden hadde statsminister Poul Nyrup Rasmussen svært lyst til å skrive ut nyvalg med begrunnelse i den økonomiske politikken og et opplegg til tvungen pensjonssparing. Regjeringspartneren Radikale Venstre hindret dette, og det ble oppnådd et forlik med de største opposisjonspartiene omkring de økonomiske innstrammingene. Ved den anledningen sto Pia Kjærsgaard allerede klar med plakatene: Stem dansk!
  • Det slagordet leder over mot den andre saken som ligger og ulmer under dansk politikk, EU-saken og folkeavstemningen om Amsterdam-traktaten i mai måned. Den danske fremmedfiendtligheten er i stor grad også knyttet til unionsmotstand, og dette er Pia Kjærsgaards dobbelte agn inn i den sosialdemokratiske velgermassen. Samtidig står de venstreradikale unionsmotstanderne overfor et stort problem: Hvordan unngå å havne i seng med Pia?
  • Med Thorkild Simonsen som ny innenriksminister håper Poul Nyrup Rasmussen å komme på offensiven i innvandringspolitikken og skape ro i forhold til de to største opposisjonspartiene, de konservative og Venstre. Og det skal skje ved en strammere og skjerpet innvandringspolitikk.
  • For skal sosialdemokratene vinne valg og føre Danmark inn i Amsterdam-traktatens fold, må Pia holdes der ute på sidelinja.
Hele Norges coronakart