PRESIDENTVALG: Sebastian Piñera ser ut til å velge presidentvalget i Chile. Foto: AP Photo/Carlos Candia/NTB Scanpix
PRESIDENTVALG: Sebastian Piñera ser ut til å velge presidentvalget i Chile. Foto: AP Photo/Carlos Candia/NTB ScanpixVis mer

Piñera vinner valget i Chile, viser prognose

Den konservative kandidaten vinner presidentvalget i Chile med 54,6 prosent av stemmene, ifølge en valgdagsprognose.

Radiokanalen Bio Bio har publisert prognosen som tilsier at Sebastián Piñera fra partiet Chile Vamos vinner valget. I det scenarioet får motkandidaten Alejandro Guillier 45,4 prosent av stemmene.

Da 26 prosent av stemmene var talt en time etter at valglokalene stengte, ledet Piñera med 54,3 prosent, ifølge avisen La Tercera. Mange regnet med et enda jevnere resultat.

- Dette er det mest usikre valget siden demokratiet kom tilbake, sier Marco Moreno, analytiker ved Universidad Central i Chile.

VALG: Presidentkandidat Alejandro Guillier avla sin stemme i 38 varmegrader i Antofagasta i Chile søndag. Foto: AP Photo/NTB scanpix
VALG: Presidentkandidat Alejandro Guillier avla sin stemme i 38 varmegrader i Antofagasta i Chile søndag. Foto: AP Photo/NTB scanpix Vis mer

Søndag gikk chilenske velgere til urnene for å stemme over hvem som skal overta etter sosialisten Michelle Bachelet. Valget sto mellom den tidligere presidenten, forretningsmannen og milliardæren Sebastián Piñera og den uavhengige venstrekandidaten og TV-journalisten Alejandro Guillier.

Før første valgomgang, den 19. november, mente mange at Piñera kom til å vinne. Men han fikk bare 37 prosent av stemmene, mye mindre enn forventet. Guillier fikk på sin side 23 prosent.

Siden da har det ikke vært meningsmålinger, og mange er spente på om Guillier tar stemmer fra den sosialistiske kandidaten, Beatriz Sanchez.

Valganalytikeren Marcelo Mella ved Universitetet i Santiago, mener at så lite som 20.000 stemmer kan skille de to, i et land med 14 millioner velgere.

Piñera (68) har en formue på over 22,6 milliarder kroner, ifølge magasinet Forbes. Han har framstilt seg som den som er best til å håndtere den chilenske økonomien, som har lidd under lave priser på landets viktigste råvare, kobber.

De første resultatene er ventet kort tid etter at lokalene stenger klokken 18 lokal tid. Den som vinner valget tar over som president fra mars 2018 til 2022.

(NTB)